Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija na mleko pri dojenčku – Kako naprej?

Alergija na mleko pri dojenčku – Kako naprej?

Moji deklici so potrdili alergijo na kravje mleko. Stara je 4 in pol mesece in je ne dojim, ker je ne smem zaradi zdravil, ki jih moram jemati. Od 2,5 meseca je bila hranjena izključno z mlekom v prahu za dojenčke na osnovi kravjega mleka… Alergija se kaže v krčih in napenjaju, kožo ima čisto. Zdravnica nam je svetovala, naj običajno mlečno formulo zamenjamo s hipoalergeno Allernovo. Žal pa je naša deklica (ki je že prej odklanjala določene vrste mleka in je zdaj jedla mleko Beba 1) noče jesti. Doslej smo jo hranili izkjučno z mlekom. Zanima me, ali kdo med vami pozna kakšno alternativno hipoalergeno mlečno formulo prijetnejšega okusa. Naše malčice tudi v stanju najhujše lahkote ne moremo prepričati, da bi jedla mleko, ki naj ji ne bi škodilo.

Hvala za pomoč in nasvet.

Mislim, da je to najboljša formula te vrste. Pregomin je veliko slabšega okusa, ogaben je…..žal.

Naš pa ni bil alergičen na mleko, ampak ga enostavno ni hotel. In ga noče še dandanes.

Enostavno smo prešli na drugo hrano in mleko ukinili. Pa mu niti ni toliko ustrezalo sadje kot zelenjava. Juhe in mineštre – obožuje jih še zdaj. Kmalu je sploh jedel tako kot ostala družina. Nikoli problemov z napenjanjem in prebavo.

Bil je pa star okoli 3,5m.

no ja, kakor komu. naš je probal pregomin in allernovo in je bolj naklonjen pregominu. (allernove tudi če bi bil na smrt sestradan ne bi spravil vase) je pa velik problem ker sta oba ogabna (sem probala oba) in otroci nočejo pit. sem imela take bitke s flašo in otrokom, da sem se v sebi drla, v mislih metala flaše v zid in ne vem kaj še vse…

pediatrinja je predlagala da ga naredim na čajni osnovi ali pa dam v mleko malo glukoze. včasih je pomagalo, včasih ne. zato sem začela uvajati GH že pri 4 mesecih, ker drugače ni šlo. zdaj (11 mesecev) mleko bolj ali manj pridno pije.

vem kaj prestajaš in ti želim veliko potrpljenja in živcev. probaj še s pregominom, upam, da bo kaj bolje.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe.

Kaj pa SOM od Milupe? Hčerka ima laktozno intoleranco, alergija na mleko je sicer uradno nepotrjena, in na Pediatrični kliniki so nam ga priporočili. Ne vem, če pride v poštev pri vas? SOM je na bazi soje in je prav okusen.

soja se pri dojenčkih odsvatuje, ker lahko telo razvije alergijo tudi na njo. po mojem okusu pa sta tako allernova kot pregomin značilnega okusa, tako da je možno da bo odklanjala tudi tega. vsekakor pa otroci rabijo nekja časa da sprejmejo to mlečno formulo. ne vem sicer na kak način zamaskirat okus pri tako majhenm otročku, če nimaš pomislekov glede sladkorja, potem poskusi z njim.

Moja takrat 5 mesečna hčerka je odklanjala Allernovo, Pregomin pa je in še vedno (10mes.) zelo rada popila. Verjetno je stvar okusa, vendar je meni Pregomin boljši kot Allernova. Poiskusi kot je že bilo povedano:z čajem, malo sladkorja-ki ga postopno ukinjaš,jabolčni kompot…

Mislim pa da moraš prvo sama sprejeti mleko, kajti otrok čuti tvoj odpor-verjemi mi, sem bila na tem.

Zt,

samo eno pojasnilo. SOM je na bazi soje, tako kot Pregomin, vendar so sojine beljakovine v obeh pripravkih deloma razgrajene, zato, da se zmanjša možnost nastanka alergije. So pa res v Pregominu bolj razgrajene kot v SOMu-u.
Na strani Kolinske, ki je uvoznik SOm-a je navedeno, da je ta namenjen tudi za uporabo pri alergiji na kravje mleko.

Hvala vsem za odgovore in nasvete! Veliko mi pomenijo.

Mala se počasi privaja in je včeraj celo pojedla celo flašo allernove (tako kot prej vsaj trikrat dnevno), tako da mi daje malo upanja. Imaš prav Binabona, verjetno je res čutila tudi moj odpor. Sicer sva bili danes pri zdravnici na cepljenju in sva se dogovorili, da začnemo uvajati gosto hrano, da ne bi zaradi odklanjanja mleka slabše napredovala na teži,ker je že tako ali tako zelo lahka. Upam, da nama bo šlo.

Ima kdo kakšno izkušnjo z riževim mlekom? Na listu živil, ki jih sme (dobila od dr. Voduškove en A4 format dovoljenih in nedovoljenih), je vpisano tudi to… Pa nisem prepričana, da je res primerno za tako majhnega dojenčka.

Sojino mleko so mi že prej odsvetovali, saj naj bi približno 40% otrok, alergičnih na KML razvilo alergijo tudi na sojo, ker so si njune beljakovine tako podobne.

vem da se priporoča SOM pri alergiji na KM, vendar se sami sojini pripravki odsvetujejo pri dojenčkih in manjših otrocih. vem ker sem sama bila na istem, moja je alregična od rojstva, sojo so nam odsvetovali, oz. bolje prepovedali, šele po 4. letu, ko je začela odklanjati pregomin, ki ga je pred tem lepo pila, so nam dovolili poskusiti sojine mlečne pripravke, pa še te z pazljivostjo (nismo imeli alergije na sojo).
se pa strinjam da so sojini mlečni napitki dober nadometsek za KM.

Riževo mleko je premalo hranljivo, da bi bilo edino “mlečno” živilo v prehrani dojenčka. Mlečne formule so najbolj primerne in hranljive, zato se splača čim bolj vstrajati-boš videla se bo navadila. Ko smo mi ugotovili alergijo, sem skoraj jokala vsakič ko sem ji pripravljala to “smrdljivo mleko”-to sem imela jaz v glavi, zdaj pa sem to sprejela. Naša pupa je stara 9.5 mes., pa popije cca 500ml.Če ne bo šlo lahko še vedno poiskusiš z Pregominom.

Nekje sem brala, da je zelo hranljivo in najbolj podobno materinemu mleku, mandljevo mleko-to je popolnoma nepreverjena informacija s strani zdravstva, sem prebrala nek članek, sam so tudi oreški zelo pogosti alergeni?!?

Če boste začeli uvajati GH ti svetujem PREVIDNOST.

Oreški vseh vrst so baje izjemno pogosti alergeni, zato so nam jih prepovedali.

tina_klemenina, SOMa se verjetno ne dobi na recept ali pač? Pediatrinja nam je svetovala, da naj raje poskusimo s Pregominom, ki je bolj prilagojen oz. predelan.

kaj misliš s previdnostjo binabona? začeli bomo z zelenjavicami… po eno reč na teden. Od sadja so nam prepovedali vse s koščicami, agrume, jagode in hruške… se mi zdi, da je ostalo le jabolko in banana. 🙁

Testarossa, žal ne vam ali se da SOM dobiti na recept pri alergiji na mleko. Pri laktozni intoleranci žal ne:(

Ne vem kje se bili na testiranju, vendar me čudi, da niste dobili kakšnih konkretnejših napotkov. Svetujem ti, da poskusiš kontaktirati ga. Andrejo Čampa, ki je dietetičarka na Pediatrični kliniki. Nam je zelo pomagala.

New Report

Close