Alergija na mačjo dlako
Pozdravljeni!
Sem noseča in lastnica dveh mačk, ki sta ves čas v stanovanju. Zanima me, če res lahko novorojenček dobi alergijo na mačjo dlako s tem, če bo mogoče kakšna dlaka kje? Zadnje čase namreč poslušam o tem, da bi naj bilo z mačjo dlako isto kot s hrano, če daš dojenčku prehitro kravje mleko je vse življenje alergičen nanj :S
Nikakor nimam namena imeti novorojenčka in mačke v istem prostoru, prve tedne sem jih imela namen povsem ločiti, mačke bodo v posebni sobi.
Mi zna kdo pomagati? Sem že iskala po internetu kakšno literaturo o tej alergiji, vendar nisem našla nič konkretnega.
Hvala in lp!
Pozdravljeni,
tudi sama sem imela muco v stanovanju med nosečnostjo. Muci je dovoljeno gibanje v vseh prostorih, tudi ponoči je spala pri meni na postelji. Ko se je naš fantek rodil, je bila stalno pri njemu,drugače ni šlo.Ker je dolgodlaka, so tudi dlake prisotne po celem stanovanju. Čez par mesecev se je izkazalo, da je naš fantek alergik na jajce in mleko (huda alergija). Alergologi so so mi takoj ukazali, da muce ne smemo imeti v bližini, vsaj ne tam, kjer otrok spi in biva dalj časa. Pri nas to seveda ni bilo izvedljivo, ker živimo v bloku. Da pa bi ji omejevala gibanje, pa seveda ni prišlo v poštev. Nikoli pa je ne bi mogla imeti zaprto v enem prostoru, sa je naša muca “enakopravni” družinski član.
Danes ima otrok tri leta, alergija na mleko je že izginila, na jajce je še. Muca je vedno pri njemu, popoldan spita skupaj v posteljici. Nove alergije se niso pojavile. Sta velika prijatelja, muca ga je krasno “vzgojila” – do živali je zelo nežen in ljubeč, ko zagleda deževnika, meni ukaže, da ga lahko pobožam samo z enim prstkom, da ga ne bi poškodovala.
Je pa res, da čim sem izvedela, da je alergik, sem iz stanovanja umaknila vse tepihe in zavese, redno globinsko sesam stanovanje. V večini primerov razvoj alergij namreč poteka tako: alergija na hrano – alergija na pršico- alergija na živalsko dlako – astma. Seveda je tak razvoj samo v primeru najhujših alergij. Zato poskušam preprečiti predvsem alergijo na pršico. In seveda se striktno držimo diete. Poleg tega mačko tudi redno kopam in česam, da se tako odstrani čimveč alergenov iz prostora.
Otroka sem dojila do 2. leta, da bi mu čimbolj okrepila imunski sistem. Veliko je zunaj, pustim ga, da je v stiku z “naravno umazanijo”, da ne živi v sterilnem okolju. Po nasvetu alergologov mu pustim, da nese v usta umazanijo iz “kmečkega okolja”, ker naj bi ravno te bakterije krepile imunski sistem.
No, sem se na dolgo in široko razpisala. Vesela sem, da smo muco obdržali (sama nisem niti pomislila na to, da bi jo dali proč!) in da nam alergije počasi izvenevajo. V tem trenutku lahko rečem, da so bile moje odločitve in moj način “hendlanja” z alergijami pravilen.
Lep pozdrav in srečno.
Pozdravljeni
Ko je bil sin dojenček je muca hodila redno spat k njemu. Do enega leta ni bil nikoli prehlajen, ko pa je šel v jasli pa so je prehladi ponavljali. Pri 3 letih so testi pokazali alergijo na pršice 3 stopnjo in na mačnjo dlako 4 stopnjo. Moram povedat, da smo muci našli nov dom pri dobrih ljudeh. Preproge in zavese pa so postale preteklost. Plišaste igrače so bile v stekleni vitrini, razen tiste ki jo je sin “uporabljal”.
v glavnem upoštevali smo nasvete o domu brez alergenov in sinu se je odmerek sprejev z leti zmanjševal. Leta je bil na vsakodnevni zaščiti ob poslabšanju pa še dodaten sprej.
Pred dvema dnevoma je sin dopolnil 17 let. Pol leta ne uporablja nobenega spreja. Čez leto dni ima kontrolo pri pulmologu.
Kar hočem povedati je moje mnenje da moramo otroku pomagati, s tem ne mislim da mu moramo narediti sterilno okolje ampak da moramo določene stvari spremeniti. Zame je bila muca ljubljenka, praproge pri dekoraciji nujne, da o zavesah sploh ne govorim. Sedaj vem da sem ravnala prav.
da ne odpiram nove teme, bom vprasala kar tukaj..
s fantom studirava v Lj in si zelo zeliva muco… on za vikende hodi domov, vendar pa je njegova mami alergicna na macjo dlako in me zdaj zanima, ce je mozno da se pojavi alergija pri njej preko njegovih oblacil, ki jih nosi domov prat?
ima tako obliko alergije, da se ji pojavijo trdovratni izpuscaji, ki ne grejo kar tako stran…
hvala za odgovore
Hm, veliko izkušenj ravno nimam, čeprav ima sin potrjeno alergijo na mačjo dlako. Podajam le mnenje alergologinje, ki pravi, da so mačje dlake zelo trdovraten alergen, zato se lahko senzibilizirajo tudi otroci, ki niso v neposrednem stiku z mačko, pač pa prihajajo le v stik z otroki, ki imajo mačko doma. Mačje dlake namreč ostanejo še pol leta na oblačilih, preprogah, pohištvu…, ko mačke ni več v hiši.
Veš, mogoče pa je ta čas na forumu manj ljudi kot sicer… ali pa nobeden ne ve odgovora na tvoje vprašanje…