alergija na kvas – kaj nadomestek temu?
Pozdravljeni vsi tukaj. Rabim pomoč, ker sem totalno zmedena. Otroku določijo alergijo na jajca, mleko(tudi vse mlečne izdelke), pšenico, gluten, kvas…
zapodim se v trgovino, saj odhajamo na dopust, nabavit vse za tega reveža: berem in berem, in ugotovim, da nimam pojma, kakšen kruh naj mu sploh dam.Že narejen in zapakiran kruh, žemljice brez glutena- vsi vsebujejo kvas, nekateri tudi jajca in mleko. OK, to odpade, bomo pa kupili moko in ga sami spekli . Dopust na morju smo zamaknili za 2 dni, da ugotovim, kaj in kako, saj moram najprej poskusiti doma, kako bo s peko kruha.
Kupila sem sicer brezglutensko moko brez jajc in mleka, ampak v navodilu za pripravo testa piše da dodamo kvas – se zatakne – ne smem – kaj zdaj?
prosim za kakšen nasvet, namig – je šekdo tukaj, ki ima podobne težave? ali sploh obstaja nadomestek za kvas, ali ga preprosto spustim- samo kakšen bo potem kruh?
Najlepša hvala za vsak namig.
Moja mama si s podobnimi težavami pripravlja “palačinko”. Tudi na morju gre v picopeku. Zmešaš cca pol litra vode, pet zvrhanih žlic celiax ali kakšne druge brezglutenske moke, nekaj soli in olja v gladko maso, malo gostejšo kot za običajno palačinko in vliješ v posodo. Na približno 2 od 4 pečeš na eni strani cca 25 minut, obrneš in pečeš še na drugi strani cca 15 minut pokrito. Tako počasi pečeš zato, ker je drugače zunaj zapečena in trda, znotraj pa vsa pocasta. In nič prevelika ne bo v picopeku, saj se med peko temeljito skrči. Nadevaš, s čim pač nadevaš in zviješ. Če prerežeš na pol in zaviješ v folijo je čisto primeren sendvič. Podobno palačinko, le da je z mlekom in se zato peče malo manj časa, delamo sinu za malico že leta in se mu celo sošolci niso preveč posmehovali, ko se je še šolal.
Druga, kar uspešna varianta namesto kruha je malo bolj redko skuhana polenta z nekaj olja, vlita v model in ohlajena. Odrežeš kos, obložiš in imaš “sendvič”, ki pa ga moraš jesti iz posode, ker se drugače rad razleti.