Alergija na kravje mleko
Spoštovani!
Imam 19 mesecev staro hčerko in od 5. meseca svoje starosti je alergična na kravje mleko. Dojila sem jo 14 mesecev. Do takrat sta njena rast in višina lepo napredovali. Shodila je šele pri 15 mesecih. Pred kratkim pa so mi v posvetovalnici rekli, da je premalo napredovala v višini in teži (v 7 mesecih je zrasla za 2 cm in se zredila le za 40 dkg). Sedaj je visoka 82 cm in težka 10,8 kg. Zdravnica pravi, da premalo je. Ima kdo podobne težave? Ve kdo kaj več o tem? Moje mnenje je sicer, da je to zaradi tega, ker se zdaj pač veliko giblje,…
Lep pozdrav.
Vladka
Važno je kako otrok napreduje na vseh področjih. Včasih na enem področju prehiteva, ali je z razvojem na določenem področju njegovo telo tako zaposleno, da na drugih področjih razvoj stoji ali včasih celo nazaduje. Zato je potrebno otroka gledati kot celoto. In če otročiček, kot celota napreduje, se ti ni potrebno ničesar bati in skrbeti.
Govorim iz lastnih izkušenj. Imam sina starega malo manj kot pet let in letošnjo zimo, ko so vsi smrkali in kašljali je bil naš otrok zdrav kot dren, v vseh zimskih mesecih pa ni zrasel niti cm, niti se ni zredil za dag. Potem pa je začel rasti tako silovito, da so mu bile v dveh mesecih prekratke vse majice in hlače, vendar pa se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo in to v poletnih mesecih. Se pravi vsa energija je šla v rast. Sedaj na jesen pa se je rast nekoliko ustavila in sedaj zelo močno napreduje na področju risanja, napisati zna že vse črke in tudi prebere krajše besede. Očitno sedaj večji del energije vlaga v umski razvoj. In takšna menjavanja področja razvoja opažam pri njem že ves čas.
Pozdravljena Vladka,
Prvi moj nasvet je: brez panike! Tudi moj sine ima alergijo in to ne samo na kravje mleko ampak še na lecitine, ki so praktično v vsej pripravljeni hrani. Poznam ogromno otrok, ki so zrasli povsem brez kravjega mleka in ni bilo popolnoma nič narobe. Midva ga uspešno nadomeščava s Soja drinkom, ker pa je zelo drag sem ga jaz začela pripravljati sama iz soje in je še boljši. Recepta nimam sabo, če pa te zanima ga lahko prepišem. Tudi moj fantek pet mesecev ni skoraj nič napredoval pa je vseeno pravi korenjak in zdrav kot dren (18 mesecev, 83 cm, 11 kg) in popolnoma se strinjam s Katjo da so te faze zelo različne in neenakomerne. Otroka je treba opazovati in dokler je zdrav in dobre volje je vse normalno, čeprav sosedov malo hitreje raste.
Veliko veselja in čim manj sekiranja ti želi Jakica
Meni je višja medicinska sestra (tudi svetovalka za prehrano) pri naši pediatrinji rekla da sploh ni nujno da otrok uživa kakršno koli mleko še najmanj pa adaptirano, ko je enkrat že na gosti hrani. Važno je samo da to nadomesti z raznoliko in zdravo prehrano prehrano (sojo, veliko sadja in zelenjave…) in jaz nisem nikoli poskušala nadomeščati z adaptiranim. Moj sine je tako zdrav (že trkam) pa uživa pretežno sadje, zelenjavo, sojin napitek, polento na vodi, polnozrnat kruh….. tudi kosmiče mu skuham na vodi, dodam malo vode namočenih suhih sliv… sploh ni problema. Mleka, raznih čokolinov, piškotov…. sploh še ni videl. Mu pa dam enkrat na dan eno malo žličko ribjega olja in to je super preventiva proti raznim prehladom, vnetjem in za bolj čvrste kosti. Poskusi.
LP Jakica
Evo mene z receptom za soja drink: Naj takoj povem, da se sliši malo za komplicirano ampak ne se ustrašit, je v resnici zelo preprosto ko se enkrat navadiš. Za spodbudo: iz 1 kg soje (Mercator center jo ima po 250 sit/kg) dobiš cca. 10 litrov napitka, kupljen napitek pa stane en liter med 500-700 sit. Se splača. Zdaj pa na delo:
Za 1 liter soja drinka namoči 100 g RUMENE soje čez noč. Zjutraj odlij vodo (jo speri) in zmiksaj v mikserju z malo sveže vode (dodajaj jo sproti, samo toliko da se bo miksalo). To maso daj v vrč (ali kakšno višjo posodo) in dodaj 7 dcl sveže vode. To naj stoji 3 ure. Nato precedi skozi cedilo in gazo v posodo za kuhanje. Kuhaj 15 min. In to je vse. Mogoče še opozorilo: takoj ko zavre se speni do vrha. Takrat moraš biti poleg da pomešaš, potem ti ni treba več dežurat zraven. Glede dodatkov pa tako: jaz napitek uporabljam namesto mleka za v pire ali na njemu skuham gres…. torej samo posolim s ščepcem soli. Če pa jo boš otročku dajala tudi za piti (kot mleko) jo lahko malo posladkaš med kuhanjem ali celo dodaš malo vanilijevega sladkorja. To je stvar okusa. Ko se ohladi jo prelij v steklenico in v hladilniku bo držala cca. 5 dni. Tako upam da nisem preveč zakomplicirala, to je po domače, mislim pa da je recept pobran iz knjige PREZRTE ŽITARICE.
Veliko veselja pri delu in lep pozdrav
Jakica