alergija na KM
Punce, nova sem na tem forumu. Naši dveletnici so po krvnih testih ugotovili alergijo na kravje mleko, in sicer 0,60. Vse ostalo (jajca, soja, tuna…) je normalno (pod 0,35). Zdaj pa me zanima, kaj pomeni, če je vrednost 0,60 in kakšna je razlika, če ima nekdo npr. 3,50, drugi pa 0,60? Ali to pomeni, da je alergija pri prvemu hujša kot pri drugemu, ali kako?
Pri naši deklici smo opazili zadnje mesece rdeča lička, ki pa v nasprotju z atopičnim dermatitisom ne srbijo. Kot sem slišala, je AD srbeč izpuščaj. Zdravnica je rekla, da pri nas sicer ni tipičnih znakov alergije in da je celo možno, da rdečina ličk sploh nima zveze z alergijo na mleko, vendar je bolje, da z mlekom prenehamo. Tako bomo tudi storili in tudi vrtec je obveščen (zdravniško potrdilo). Ali se je pri vseh vaših malčkih alergija na mleko kazala kot srbeč izpuščaj ali v obliki drisk, napenjanja ipd.? Ker pri nas ni bilo nič od tega.
Pa še vprašanje v zvezi s hrano. Vem, da je KM skoraj v vseh izdelkih vsaj v sledovih in da je treba brati deklaracije. Ali so kje kakšni recepti za sladice ali druge jedi zbrani na enem mestu – za otroke, alergične samo na KM? Če niso, se mi zdi, da bi bila dobra ideja, da se napišejo pod “lepljivo”, kot so to nekatere pomembne teme po drugih forumih. Kaj mislite o tem?
Hvala za odgovore.
Moj sin ima tudi alergijo na KM, ki se je pokazala z izpuščajem na ličkah, ki ga močno srbi, tako da se spraska do krvi, vendar je njegova vrednost bistveno večja od vaše, tako da gre pri vas za lažjo obliko alergije. Mi imamo vrednost 1.04 (to je druga stopnja, pri vas pa gre za prvo stopnjo). Sicer boste našli seznam dovoljenih živil pri alergiji na kravje mleko, če boste odprli forum Pediatrija, napisala pa ga je Tanč. Tam imate napisana dovoljena in prepovedana živila. Z njim si boste lahko dosti pomagali. Lepo pozdravljeni.
O, hvala Simona. Torej obstaja več stopenj alergije. Verjetno se lahko bolezen poslabša ali izboljša in nekdo, ki je prej imel drugo ali tretjo stopnjo, ima čez nekaj časa prvo (in obratno), ali ne? Mi smo napoteni tudi na preiskavo s kožnimi testi. Ali je kakšna razlika? Kateri so bolj zanesljivi?
Lepa hvala za odgovor.
S preiskavo krvi določamo specifična protitelesa iz razreda E. Če so pozitivna, pomeni, da je telo senzibilizirano, ni pa nujno, da se alergija tudi izrazi (kot srbeč izpuščaj, atopični dermatitis…). Če pa so pozitivni tudi kožni testi, to zagotovo dokazuje, da ima otrok na to živilo (ali snov) tudi alergijske znake. Tu torej ne moremo govoriti, da je nekaj bolj zanesljivo od drugega, pač pa se oba testa skupaj interpretirata in vsak pove svoje.
Tudi smo na pregledu za alergijo imeli naslednjo sliko: kožni testi vsi negativni, krvni testi-KM 0,60, jajce manj kot 0,10-se pravi nič.
Znaki:rdeča lička, nekaj pikic po obrazu, ko so trajale 1 mesec srbenje okrog oči-le ponoči in zeleno blato. Pri nas se alergija tudi ni kazala nikjer drugje.
Avgusta imamo ponovno testiranje. Odločili smo se za bioresonanco, ki smo jo že skoraj končali, pa bom videla kaj bodo pokazali testi. Če je vsebnost alergije tako “majhna” ni nujno da izzveni in da bo trajala manj časa. Vsaj tako razlago sem jaz dobila od alergologov.
Hvala, Tanč, za izčrpen odgovor. Tudi naša pediatrinja je rekla, da ni nujno, da se bo pri kožnih testih pokazala alergija, kar pa ne pomeni, da otrok ni alergičen na določeno snov. Sedaj bolje razumem povezavo med obema vrstama testov.
Tudi tebi, binabona, hvala za odgovor. Očitno imata najina malčka podobno stopnjo alergije.
Koliko časa pa ste imeli dieto, da ste potem ugotovili izboljšanje? Mi smo danes šele drugi dan na dieti, pa vidim na ličkih že izboljšanje. Tudi spala je ponoči vso noč brez bujenja. Drugače se je predvsem zadnje mesece zbujala nekajkrat na noč z jokom. Ni bilo sicer nič konkretnega (trebušni krči ali kakšne driske), ampak očitno je bilo, da nekaj ni v redu. Ponoči ni ne pila ne jedla, po nekaj minutah je nazaj zaspala, se je pa očitno videlo, da jo nekaj muči. Sedaj razmišljam, da je bilo verjetno kaj v zvezi z alergijo.
Pozdraljeni.
Imam 7 tednov starega sina in me zanima kakšni so znaki pri alergiji na KM. Se ne dojima pijema aptamil 1. pri prvem sinu sma imela dieto in sma bila na pregominu, sicer mu alergija ni bila dokazana vendar je imel zelo suho kožo in smo šli na dieto nakar se je izboljšala. Sedaj pa opažam izpuščajčke po celem obrazu in me zanima ali je to že lahko znak alergije ali je to še čiščenje kože?