Alergija na jajce izzvenela – kako začeti?
Hčerka je stara 2 leti in pol, od 6 mesecev je imela ugotovljeno alergijo na jajce. Testi na zadnjem pregledu so bili negativni, zato je zdravnica rekla, da lahko postopno uvajamo jajce v prehrano. Tisti, ki imate kaj izkušenj s tem, kako ste začeli? Naj bi najprej kuhan rumenjak – imate kakčno idejo, kam ga zamešati? Mala namreč ni zelo ješča. Kdaj ste potem prišli do tega, da so jedli “vse” izdelke normalno? edaj smo bili namreč zelo previdni in v teh dveh letih ni poskusila popolnoma nič iz jajca.
Hvala za pomoč
jaz bi z doma pečenim pecivom, kjer je malo jajc, morda celo za začetek samo rumenjak, če ne bo težav pa potem z celim jajcem. ampak pri nas je bil beljak višje vrednosti in še alergija na KM prisotna. beljak in KM pa imata sorodno beljakovino, ki povzroča težave.
mi smo sicer bili kar starejši, ko smo ga lahko začeli konzumirat, pa še po dveh letih ni popolnoma uvedeno. jajca kot samostojno jed, sploh noče jest. peciva in drugo hrano kjer je prisotno, pa bolj malo. enako imamo sedaj z KM, sprva je kak teden z veseljem poskušala skuto, jogurt ji ni bil vščeč, pol pa naenkrat nič več. ampak KM nam je dovoljeno šele par mesecev, tako da je še čas. če ga ne bo marala pa tudi prav. glavno da bo lahko jedla različne izdelke, kjerkoli, ne pa da me v trgovini gledajo ko tele v nova vrata, ko sprašujem kje je deklaracija (ker jih je tako težko imet na vidnem mestu), za kruh npr., in mi hitijo zagotavljat da mleka niti nič od mleka, sigurno ni noter, ko pa jaz vztrajam da mi prinesejo deklaracijo, pa je skoraj vedno kaj mlečnega not. še slabše je pri babicah, ki brez očal ne vidijo brat teh miniaturnih deklaracij, pa prosijno trgovko v trgovini da pogleda če je kaj noter, in jasno, da so ju že ničkolikorat nasrale, ko so rekle nič ni not od mleka, pa prinesejo domov in je not npr. sladka sirotka. se včasih vprašam, kje je vsaj splošna razgledanost teh ljudi, da ne vedno da je sirotka mlečni derivat, če že imajo težavo z pinjencem.
Ju3,mi smo tudi telovadili okrog KM.obtoževali so me na pediatriji da če sem neumna da dajem otroku KM in so mi hoteli vsilit alergijo tudi na to.dokazala sem jim nasprotno in so bili jezni name,češ kaj ena ženska uči stroko o njihovem delu.nisem jim pa povedala da sem sama tudi iz stroke.otroku sem dajala od rojstva razredčeno domače KM(svojega nisem imela).danes ima sin 14 let in je prav zdrav kot riba..