alergija na jabolko
Veliko je odvisno od tega, kako se drugače prehranjuješ. Ali ne ješ nobene surove zelenjave oz. sadja, niti mleka ali mesa? Ali pa ješ vse to, edino jabolko si pojedla prvič? Če zelo paziš na prehrano (ali so v družini alergije?) in ne piješ mleka in ne ješ mlečnih izdelkov, mesa, surovega sadja in zelenjave…, je čisto možno, da je otrokov organizem odreagiral na prvo snov, s katero se je srečal (možno, da si bila preveč pazljiva pri prehrani in je organizem otroka razvil v 4 mesecih obrambno reakcijo na snovi, ki jih ne pozna). Če pa drugače ješ normalno in je prišla reakcija samo na jabolko, je seveda čisto možno, da je otrok na to sadje alergičen, kar se bo hitro pokazalo, ko boš začela dodajati gosto hrano. Lahko je alergičen na jabolka, na hruške pa ne npr. Tako da jaz ne bi kar ukinila vsega koščičastega sadja. Pri alergijah nikoli ni jasnih in nedvoumnih meril, po katerih bi se lahko ravnali. Nekdo je lahko alergičen na vso koščičasto sadje, nekdo drug pa samo na eno vrsto tega sadja. Pravil ni. Ne izogibaj se čisto vsemu surovemu sadju in zelenjavi, otrokov organizem se mora počasi navajati na vse. Če vidiš reakcijo, tisto zadevo ukini za nekaj tednov, potem pa spet lahko poskusiš. Ko boš začela uvajati gosto hrano, začni s kuhanim sadjem ali zelenjavo. Potem postopoma preideš na svežo.
Med nosečnostjo sem jedla vse, med drugim veliko svežega sadja (vključno z jabolki). Po porodu sem tudi jedla vse, dokler se niso začeli krči in pa dokler mali ni dobil atopičnega dermatitisa (krči 2. dan po rojstvu, dermatitis nekaj dni kasneje). Potem sem po predlogu pediatrinje ukinila mlečne izdelke in stanje se je čez noč popravilo. Pred enim tednom sem znova začela jesti mlečne izdelke in stanje se je ponovno poslabšalo (isti znaki kot prvič), tako da sem spet na dieti. Kljub temu pa sem opažala, da je imel mali krče npr. po ribah, govejem mesu, telečjem mesu, mandljevem mleku, zeleni, temni čokoladi … Sprva sem mislila, da je pač malce bolj občutljiv, sedaj pa se mi vse bolj dozdeva, da ima mogoče alergije.
V družini imam alergijo jaz (prah in pršice, laktozna intoleranca (med nosečnostjo ne), soja) ter moja mami (cvetni prah, pelod in navzkrižna alergija, astma … kar hočeš).
Drugače pa sem jabolko jedla tudi po porodu, ampak vedno prekuhano, pa se mi zdi, da je kljub temu imel krče, le v blažji obliki in pa ni dobil izpuščajev po obrazu. Na alergije pa sem pomislila šele ta teden, ko mi je pediatrinja rekla, da ima najverjetneje alergijo na kravje mleko. Ves čas sem mislila, da so krči posledica razvijajočega se črevesja, sedaj pa nisem več tako zelo prepričana.
Sami krči niti niso tak pokazatelj alergij, pač pa predvsem atopični dermatitis (praviš, da ga je tvoj sin dobil že nekaj dni po rojstvu, ponavadi pride do njega šele tretji ali četrti mesec) in krvave driske. Verjetno boste imeli težave z alergijami, posebej je to verjetno, ker praviš, da se je stanje popravilo, ko si uvedla dieto. Jaz bi namesto tebe čisto opustila mleko in mlečne izdelke in jedla samo kuhano sadje in zelenjavo, če je pri otroku taka reakcija (glej predvsem na izpuščaje in kri v blatu, glede samih krčev ni nujno, da gre za alergijo – krči so spremljajoči pojav razvijanja črevesja tudi pri otrocih, ki nimajo alergij).
Moja hčerka (3,5 let) ima tudi alergijo na kravje mleko, pokazala pa se je šele ko sem ji začela dajati kašice z adaptiranim mlekom. Jaz sem jedla mlečne izdelke med dojenjem, pa se to pri njej ni odražalo. Vendar obstajajo blažje in hujše vrste alergij. Pri vas se mi zdi zadeva dokaj resna in bo potrebno kar paziti, posebej ko boste začeli uvajati gosto hrano (čim kasneje, seveda, po možnosti po 6. mesecu). Jaz s kravjim mlekom pri vašem otročku ne bi niti poskušala, mogoče zelo pazljivo šele po prvem letu. Kravje mleko se da dobro nadomestiti, saj verjetno že sami veste. Držim pesti, da ne bo hujšega.
Moja hči se je že rodila s suho kožo po telesu in popolnoma gnojnimi očmi. Ker sem prvič mama, me je zdravniki pri njenih 5 tednih odpravil z občutljivo kožo , ker je imela po obrazu rdeče madeže, drisko na 2 uri, do 3. meseca je jedla na uro in pol…skratka, izredno huda alergija od rojstva, ugotovljena šele pri 3 mesecih starosti.
Iz mojih izkušenj: ne jej jabolka, če je tako alergičen otrok, daj iz prehrane ven vse mlečne izdelke,sama sem jedla (10.5. bo leto dni, odkar imam dieto, da ima pes boljšo hrano, pa mi ni žal, da jo še dojim): nič sadja, le eno banano dnevno (sedaj ima alergijo nanjo), solato pri njenih 6 mesecih, prej pa kuhano cvetačo, brokoli in korenje, od mesa nekaj časa nič, potem jagenčka in zajca, po nekaj mesecih sem morala dati ven žita, tako da je bil samo rižev kruh (pa zelo rada jem kruh), jedla sem še krompir in koruzo (sedaj je nanju alergična), sedaj pa iz dneva v dan riž v 1001 obliki, proseno kašo, jagnje, alge, riževo mleko,Scharjev kruh, stara je 14 mesecev. Sama sem 2 krhlja surovega jabolka pojedla pri 4 mesecih starosti, pa pol noči ni spala, je samo jokala in imela krče.
v glavnem gre.
Meni so v bolnišnici rekli, če se bom 100 % držala brezmlečne diete (tudi skrite sestavine v drugih izdelkih, torej vsa zaužita hrana se doma dela), bo mogoče zelo hitro prerasla to alergijo. Tako da bi ti priporočila strogo dieto in ne prenehaj z dojenjem.Moja je bila izključno dojena do 7. meseca, do 13. se je dojila še 7 x dnevno. Meni so doma neprestano govorili, da je moje mleko voda, pa kar raste moje dete, jaz pa trmasta in še dojim.
Aja, pa nobene sladkarije. Sama svinjarija je v kupljenih.
lp
Sem že pravi ekspert v branju deklaracij. Mlečne zadeve so skoraj vsepovsod. Če pa že najdeš izdelek brez njih, pa jih je mogoče najti v sledeh. Kar težko je verjeti, da se ti življenje tako zelo spremeni, ko spremeniš način prehranjevanja. Najtežje mi je, ko se gre “ven” na tortico, sladoled, na pico ali pa, ko gremo na obisk. Ampak glede na to, da moj malček ne bo smel tega jesti, se bomo morali kot družina navaditi na to.
Dojiti sem nameravala čim dlje, z uvajanjem hrane pa sem nameravala pričeti pri 5. mesecih, vendar bom sedaj počakala. Dojim non-stop, tako da mali lepo napreduje v teži in rasti.
Jaz sem tudi svojega na začetku nekajkrat hranila z adaptiranim mlekom in se mu je takrat razvil atopični dermatitis po obrazu, nič ni spal in imel krče ves dan. Potem pa sem nekje brala, da ima adaptirano mleko 100x več kravjih beljakovin kot pa jih dojenček dobi z materinim mlekom, če ga le-ta med dojenjem uživa. Zato verjetneje lahko nekatere mamice med dojenjem jedo mlečne izdelke, malčki pa imajo kasneje alergijo, ko jih uživajo direktno.
Bi pa imela še eno vprašanje – če je otrok alergičen na sveže sadje, potem ne sme jesti tudi suhega sadja??? Je suho sadje ekvivalentno svežemu? Sprašujem zato, ker sem jedla kombinacijo suhega sadja (jabolko) in mandljevega mleka v kosmičih, pa je imel mali spet reakcijo. Zdej pa ne vem ali je to bilo po suhih jabolkah ali po mandljih.