Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Alergija na aspirin?

Alergija na aspirin?

Spoštovani,

stara sem 21 let, pred 5 leti se prvič in zadnjič vzela tableto Aspirina, po kateri sem bruhala in dobila hudo vrtoglavico ter glavobol. Zanima me, ali je to alergijska reakcija oziroma le da moj želodec ne prenaša glavne sestavine Aspirina (sacil… kislina), saj bi rada vedela, ali lahko vzamem tablete z ibrufenom in tablete Strefen. Imela sem gastritis, sem ga pozdravila s tableti Ultop in pa težave z dihanjem, vendar je bil metaholinski test negativen.

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav in srečno novo leto!

Spoštovani!

Izjemno težko je sedaj reči ali je šlo za alergijsko reakcijo ali ne. Vsekakor je lahko šlo za alergijsko reakcijo, vendar bi za potrditev bilo potrebno poznati vaše celotno zdravstveno stanje v tistem trenutku. Glede na navedene znake, je najverjetneje šlo za alergijsko reakcijo v kombinaciji z gastritisom.

V kolikor je šlo za alergijsko reakcijo vam seveda ne morem zagotoviti, da se ne bo pojavila tudi pri jemanju ibuprofena ali Strefena (flurbiprofena). Znano je namreč, da je pogosta navzkrižna alergija. To pomeni, da je pri kar nekaj ljudeh, ki imajo alergijo na acetilsalicilno kislino (Aspirin), sočasno prisotna tudi alergija na ostale nesteroidne protivnetne učinkovine (NSAR), kamor sodi diklofenak, ibuprofen, flurbiprofen…

Torej astme očitno nimate, lahko pa je prisotna alergijska reakcija na acetilsalicilno kislino, lahko pa tudi na ostale sorodne nesteroidne protivnetne učinkovine. Svetujem vam, da omenjena zdravila uporabljate zgolj po predhodnem posvetu z zdravnikom.

Srečno 2012!

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

jaz imam tudi alergijo na aspirin, vendar ne zdravniško potrjeno! Pred več kot 10mi leti sem nazadnje vzela aspirin pa sem dobila hudo srbečico po telesu, najbolj po rokah in ramah. od takrat ga ne jemljem več

New Report

Close