Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija na arašide ter ostale oreščke

Alergija na arašide ter ostale oreščke

Pozdravljene!

Z mojo tri letno hčerko imava dokazano alergijo na arašide. Vendar pri tem ne vem ali so k tej alergiji vključeni tudi ostali oreščki in tudi teh ne smeva jesti ali za druge oreščke testirajo posebaj.
Poleg tega me zanima, katera je prepovedana hrana pri alergiji na arašide, kjer nikjer ne najdem kakšnega seznama prepovedanih živil.

Hvala vam za pomoč
Renata

Pozdravljena Renata

Tudi jaz imam dve leti starega sina, pri katerem je dokazana alergija na arašide in delno na lešnik. Midva se izogibava vsem oreščkom in vsem sladkarijam, pri katerih na deklaraciji piše tudi “sledovi arašidov”. Nama je pediater rekel, da je potrebno brati deklaracije, ker je že skoraj vse narejeno iz arašidovega masla. To najdeš v čokoladah, pudingih (ponekod tudi v vanilij pudingu), monte, pri sladoledih in lučkah bodi tudi zelo previdna, coren fleksu, v žitaricah, napolitankah, keksih, tudi nekatere paštete vsebujejo sledove arašidov, pazi tudi pri bombonih.
Previdni bodita tudi pri polnozrnatem kruhu, midva vsaj sva. Renata navadi se, da prebereš vsako deklaracijo, preden kaj kupiš.
Lep pozdrav!

Pozdravljena!

Mi imamo dokazano alergijo na lešnike, mandeljne in so nasvetovali izogibanje vsemu lupinastemu sadju. Res moraš dosledno brati vse deklaracije, problem so lahko tudi različni konzervansi in barvila. Včasih je težko, predvsem pri mlajših otrocih, vendar gre. Malo poglej še po forumih (stare vpise) in boš našla še kakšen nasvet.

izogibati se morata vsemu kjer je prisoten arašid ali kikiriki, tudi če piše lahko vsebuje. druge oreške načeloma lahko uživate vendar previdno.

moja hči ima tudi arašide pozitivne, po njih bruha v loku, pa z drugimi oreški nima težav, sama pa ne smem nobenih oreškov.

prisotni pa so arašidi povsod, tudi v kozmetiki in tudi obstaja arašidovo olje za kuho.

New Report

Close