Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija na arašide čez noč…

Alergija na arašide čez noč…

Pozdravljeni!

Ta vikend se je pri hčerki pojavila alergija, ko je jedla neoluščene arašide. Stara je 10 let, arašide je v teh 10ih letih že večkrat jedla in do sedaj ni bilo težav. Jedla pa jih je tudi ta petek in se potem celo noč praskala in se v soboto zbudila vsa rdeča in z madeži okoli vratu. Dali smo ji Claritine, ki je pomagal… Ker nismo verjeli, da bi bili krivi lahko arašidi, je včeraj pojedla samo ene 3 in, po 10 min je bila povečih delih telesu rdeča, vse jo je srbelo in rdečina je bila izbočena (kot utikarija ali kako se reče)… Klicala sem dežurno lekarno, kjer so rekli da ji lahko damo še en Claritine, ki je k sreči hitro pomagal.
Sedaj vemo, da arašidov nikoli več.

Me pa zanima in bom vesela, če mi poveste, ali je to normalno, da se taka alergija pojavi kar na enkrat in pri 10 let staremu otroku.
Najlepša hvala.

Moj sin ima 6 let in že štiri leta hudo alergijo le na arašide. Imel je dve reakciji. Prvo pri letu in pol ter drugo pri dobrih dveh letih. Povedali so nam, da bo vsaka nadaljnja reakcija hujša. In tako je v resnici tudi bilo, če primerjam prvo in drugo reakcijo. Enkrat letno imava testiranje na pediatrični kliniki in od treh let dalje ima injekcije Epipen. To pomeni, če bi prišel v stik z arašidom in dobil začetek reakcije, mu je takoj potrebno vbrizgati injekcijo v stegno. V bolnici so nam povedali, da je lahko življenjsko ogrožen že samo, če bo v zaprtem prostoru soočen z odprto vrečko smokija – zaradi vonja lahko pride do življenjsko hude reakcije. Letos je šel v šolo. Šolska kuhinja zanj odlično poskrbi, kuhajo posebej v ločeni posodi. Nihče izmed šolarjev (od 1-9 razreda) ne sme v šolo prinesti smokija ali arašidov. Ravnateljica jih preko okrožnice večkrat opozori, enako so obveščeni tudi starši. Tudi sama sem na roditeljskih sestankih predstavila staršem alergijo. Ko je bil še v vrtcu, je bilo pogosto težko, ko sem videla razočarane učke, ki bi jedle enako kot drugi…Zdaj pa je precej lažje. Hitreje odrašča, postaja veliko bolj odgovoren. Sam že dobro pozna in ve, kaj lahko in kaj ne ter kaj se lahko zgodi. Nikoli ne odreagiram glasno “ti to ne smeš” ampak vedno s prijaznim pogovorom. No, ko je bil mlajši je bil teh situacij več. Tudi takšnih, ko so nas povabili na kakšen rojstni dan, pa je bila zanj samo voda…Namreč moraš biti pozorna, da so sledi arašidovega olja lahko tudi v margarini, rastlinskemu olju…če bereš deklaracije, boš videla, da so sledi v velikih izdelkih. Mi se izogibamo tudi sledi, ker so lahko v večjem odsototku. Dobavitelj se pač zavaruje.

Zanima me, če je še kakšna mamica s podobnimi izkušnjami?

New Report

Close