alergija na arašide
Pozdravljeni starši otrok z alergijo,
Za TV oddajo pripravljamo prispevek o tem s kakšnimi ovirami se soočajo starši, katerih otroci imajo alergijo na razna živila – hrana v vrtcu, šoli, restavracijah, na počitnicah, draga nadomestna živila… Je pripravljen kdo spregovoriti o tem pred kamero? Če bi se lahko dobili danes oz. čimprej, bi bilo super – pošljite mi prosim zasebno sporočilo s tel. št., vas pokličem.
Meni so alergijo na arašide odkrili pri 26 letih slučajno na testiranju. Šele dva meseca pred testiranjem so se pojavile reakcije, prej pa v vseh letih nič.
Ko so mi povedali, da sem alergična na arašide sem se spomnila za nazaj, da mi je ob predzadnjem uživanju arašidov bilo zelo slabo in tudi bruhala sem.(takrat še nisem poznala vzroka) Kasneje sem jih pojedla mogoče 5 in sem dobila krče ter drisko.
Od takrat se jih seveda izogibam in skrbno preverjam deklaracije.
Čudno, prej sem jih zelo rada jedla, sedaj, ko pa vem, da jih ne smem pa se mi tudi luštajo več ne 😀 Uh ko bi bilo tako tudi pri čokoladi in ostalih sladkarijah 😀
No na tem testiranju pa so mi k cvetnemu prahu trav, dreves, plevela…jagodam, pršici, prahu, arašidom itd. dodali še alergijo na oljko. Sedaj pa ne vem ali je to samo na drevo oljko ali tudi na plodove in njihove izdelke?
Pozdravljene!
Mogoče ve katera kako je z dojenjem? Imam 4 mesece starega otroka katerega polno dojim in občasno si privoščim malo arašidovega namaza. S partnerjem nimava nobenih alergij. Me pa vseeno zanima (čeprav do zdaj otrok ni bil nič posebej pikast ali kaj podobnega) ali je doječim mamicam dovoljeno uživat arašide in izdelke iz njih?
Hvala in lp
Neglede na to, da otrok nima pikic bi jaz odsvetovala arašidov namaz, ker vse to dobi v mleku. Tudi zdravim otrokom arašide odsvetujejo prva leta, tako da jaz bi na vašem mestu prenehala jesti namaz dokler je še z otročkom vse ok. Se splača. Jaz sem bila pri mojem na strogi, strogi dieti pa mi še danes ni žal samo da sem ga lahko dojila.