Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Alergija, ki uradno ni alergija

Alergija, ki uradno ni alergija

No, tole pišem, ker tukaj berem, da je kar nekaj mamic, ki nimajo zdravstveno dokazane alergije, doma pa se z njo bojujejo – mogoče bo pa naša izkušnja kateri kaj koristila.
Sinček ima 9 mesecev in od približno 3-ga meseca se matramo z dietami. Začelo se je z rdečinami in suho koža po ličkih, glavici, za ušesi, prsa, rokice in v pregibu nogic. Revček se je ponoči praskal. Pediatrinja je takoj posumila na alergijo. Še doječa sem bila na mlečni in jajčni dieti, dodajali smo Pregomin. Stanje se je zelo izboljšalo, vendar pa ne čisto izginilo. Prvi izvidi na alergološki – negativni. Prekinemo dieto – stanje se poslabša. Z grenkobo namažemo z advantanom. Po domačem testu na mleko koža odreagira. Pred drugim pregledom na alergološki pišem dnevnik – nega, prehrana, opažanja. Ugotovim, da mu tudi banana in hruška škodita. Drugi pregled pri dr.Voduškovi – izvidi negativni, diagnoza: občutljiva koža – atopični in seboroični dermatitis.
Kaj sedaj? Naša pediatrinja je previdna in pravi, da je pogosto težko dokazati alergijo pri dojenčkih. Temu naj bi pravili alergijski marš, ko alergija lahko samo čaka da izbruhne ali pa spremeni obliko. Torej vseeno odsvetuje izpostavljenje sinčka alergenom vsaj do prvega leta – naš ima pač pri 9-ih mesecih 9350g, tako da ni v pomanjkanju.

Po dolgem času imamo sedaj lepo kožo kot ostali zdravi dojenčki. Pri pranju uporabljam malo tekočega Pervola, brez mehčalca in dodatnim izpiranjem. Sinček je, seveda polega ostalih znanih močnih alergenov, na mlečni in jajčni dieti ter tudi brez banane in hruške. Po telesu uporabljamo A-Dermo, po obrazu eucerol na recept. Kopamo se enkrat na cca. 5dni, brez mila in raznih olj. Težavo imamo le še s praskanjem po prsih in desni nogici – čeprav ni rdečin (?!). Slišala sem, da baje kopel iz ovsenega sena pri srbenju pomaga. Bom še to preizkusila in poročam, če deluje.

Uf, sem probala biti čimkrajša, pa ne gre! Mogoče bo pa katera mamica s podobnimi težavami, ki je že čisto obupala, poizkusila kar smo mi in bo morda kaj bolje. Morda – smo pač različni!

Pozdravček,
mojcapec

New Report

Close