Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija alergija izginila?

alergija izginila?

Pozdravljeni!

Imam 2 letnega sina, ki ima že od samega rojstva problem z alergijo. Sprva je bila prizadeta celotna koža. Sedaj, po dveh letih ima problem le s posameznimi deli kože (predvsem suha in srbeča koža na področju rok – zgornji del dlani in tu pa tam po nogicah). Diagnoza: atopični dermatitis.Dokazana alergija na jajco (rumenjak in beljak).
Do poslabšanja kože pride kljub temu, da npr. ni jedel jajc ali kakršnokoli hrano, ki vsebuje jajčne sledi oz. lecitin.

Letošnji dopust smo preživeli v kampu Čikat na Lošinju (borovci, drug zrak…). In stanje se je neverjetno izboljšalo – že takoj, po prvih dneh so krastice izginile in Matica ni nič več srbelo. Ker se je stanje tako vidno izboljševalo, sem se opogumila in mu prvič v življenju pripravila jajco na oko in palačinke. In zgodilo se ni enostavno nič. Koža je bila še naprej lepa, nič ni bilo srbečih mest.

Ko smo prišli domov (po 14 dneh) se je srbenje ponovno začelo. Stanje skušam vzdrževati s konstantnim nanostom kreme na roke (da vlaži kožo). zaenkrat še ni velikih sprememb z morja.

Zdaj me pa zanima, ali je možno, da Matic sploh ni alergičen na jajco oz. da je, pa se mu to ne pozna na koži (vsaj tako je bilo na morju), ali je nujno, da sta diagnoza atopični dermatitis in alergija na jajca povezana? Nekje sem slišala, da to ni nujno.

Če ima kdo kakšen pameten nasvet ali mnenje o tem, bi zanj lepo prosila.

Lep dan še naprej.

ne bo pameten je le opazovanje ene mame. moja pupa če je prepovedano hrano, na katero je alergična, dobi AD oz. bolje znake AD, ker z uporabo antialergika in dieto, se ji stanje normalizira. .

Splošno znano je, da morska voda pomaga pri marsikaterih težavah in tako je tudi pri atopičnem dermatitisu, ki ga morska voda uspešno celi. Vašemu sinu je, medtem ko je čofotal v morju, morska voda pomagala. Je pa tudi klima na morju dosti bolj ugodna kot pri nas. Tudi moj sin je prišel z morja z zelo lepo kožo, doma pa se mu je potem stanje kar hitro ponovno poslabšalo kljub strogi dieti. Več je dejavnikov za AD, ne samo alergija na določeno živilo, so tudi zunanji dejavniki kot je vročina, prah, sam zrak, ki ga dihamo, cvetni prah, itd. Zato je tudi tako težko vodljiv in nikoli ne moreš biti siguren zakaj se je spet pojavil. Jaz bi prosila pediatra, ki ga imate, če mu lahko ponovno kontrolira kri za alergijo na jajca s tem, da bi otroku dala pred tem pojesti nekaj kar vsebuje jajce. To pa zato, ker če otrok ne dobi alergena v telo, potem telo tudi protiteles ne ustvarja, če pa ga dobi, pa jih bo telo začelo proizvajati in bo test pozitiven, če bo pa negativen, potem boste sigurni, da alergije ni več. Pa srečno.

simona se strinjam z teboj glede morja in morske klimi,glede testiranja in alergije pa ne. lahko zagotovo rečem, da vsaj pri nas ne drži. že 7let smo na dieti brez KM, izdelkov iz njega, derivatov KM in tudi jajc. pa pri vsakokratnem testiranju so izvidi pozitivni. po tvojem pisnaju sodeč, bi morali biti negativni.

Jaz sicer ne vem, kake teste so delali pri vas, ali krvne ali na način, da so nanesli alergen na telo. Po moje pri krvnih testih pri strogi dieti test ne bi smel biti pozitiven, ker alergena ni, pri npr. kožnih testih, ko na kožo nanesejo alergen, pa se lahko pojavi reakcija, če alergija še vedno obstaja. Sicer pa je res, da so to zelo zakomplicirane stvari in da tudi dva otroka nista enaka.

Žal Simona, ni tako; po vaši tezi bi že 2 tedenska dieta prinesla negativno testiranje – nikakor!!!
moja 7 letna hči je alergična na jajce že od 3. meseca in ga nikoli ni uživala, pa ima teste vedno pozitivne (delajo ji samo krvne); enako se dogaja z ostalimi alegeni….

simona: obojne teste, vseke 6 mes. pa se ponavljajo kontrolirajo krvni testi, na znane alergene, možne alergene in celekopune IgE.

Ravno danes sem dobila datum za pregled v alergološki ambulanti in se bom pozanimala kako je s tem. Moti me namreč to, da sem slišala za primere, ko so bili krvni testi za alergijo negativni (ob strogi dieti seveda), ko pa je otrok zaužil prej prepovedano živilo, pa so se zopet pokazali znaki alergije (npr. kožni izpuščaji). To mi ne gre v glavo. In taki primeri tudi niso mogli uveljavljati ugodnosti kot drugi alergiki, ki imajo alergijo potrjeno s testi. Jez sem samo zaradi tega svetovala, da naj otroku da prepovedano živilo prd pregledom, ker se zna zgoditi, da bodo testi negativni, otrok pa hrane v bistvu ne bo prenašal. Lep pozdrav.

New Report

Close