alergija in dodatki
Mi lahko mogoce kdo svetuje kako je z dodatki kalcija (ne smem mleka insoje) in omega-3 mascobnih kislin (ne smem rib) pri dieti dojece mamice? V kalcijevih tabletah je vse polno dodatkov, koralni kalcij ima druge negativne stvari, sirupi s kalcijem pa vsebujejo kamilico in mango, kar se mi oboje ne slisi ravno nealergogeno.
Zanima me tudi, ce katera ve kako je s sezamom in gobami? Spadajo med bolj ali manj alergogena zivila?
Moj malcek je alergicen na mleko, jajca, psenico in piro – za te vem.
Hvala za vsak nasvet!
LP Barb
Popolnoma naraven izdelek, izredno bogat z minerali, predvsem s kalcijem, železom… je melasa. To je stranski produkt pri proizvodnji sladkorja. Po domače povedano iz sirupa, ki ga dobijo iz sladkornega trsja odstranijo vse koristne snovi, da dobijo rafiniran beli sladkor. Ostane pa melasa, ki vsebuje minerale potrebne za presnovo sladkorja. Melaso je možno dobiti tudi biološko pridelano!
Lep pozdrav – Mojca
Živjo Barb,
pri nas imamo enak problem, vendar se naš otrok ne doji več.
Dajemo mu mleko isolabio, riževo, z dodanim kalcijem (koralnim).
Polento pa mu pripravljam na bancha čaju, to je čaj, ki ima visoko vsebnost rastlinskega kalcija, misliim da ga nima nobena druga rastlina toliko. Res je bogat. Vsebuje pa tudi malo kofeina, tko da mu ga dajem (zelo rahlo pripravljenega) zjutraj. Imajo ga v spec. trgovini za dietetiko Bios M, pa po moje ga tudi drugje že dobiš,, malo povprašaj.
Sezam je alergen, vendar našemu ne škodi, je tudi bogat s kalcijem. Dajemo mu sezamovo olje in tahini. Stestiraj ga. Gob pa sploh ne priporočajo, težke so še za nas kaj šele malčke. Kalcij je v takih primerih res problem, gledat moraš predvsem da je naraven in ne sintetičen.
Če te še kaj zanima pa kar vprašaj.
Hvala Mojca in Bancha!
Melaso bom gotovo dodala, dobra ideja. Bancha čaj, to pa res nisem vedela. Pa se doma ga imam, le da ga med dojenjem nisem upala pit. No bom stestirala. Ce popijem eno salco mu menda ja ne bo skodilo? Mali je star tri mesece in pol tako da se se polno dojiva. Problem je, da se vecina zivil po zdravnikovem nasvetu izogibam preventivno, da se pri malcku, ki je nagnjen k razvoju alergij, le-te ne bi razvile. Tako, da sezam najbrz ne bo dobro, ce je alergen. Mogoce ga bom po enem letu stestirala pri malcku samem. Sam do takrat bi jaz se imela kej kostne mase:)))
In omega-3? Ima katera kaj izkusenj? Najbrz je najboljsa varianta kar laneno olje.
LP Barb