Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija alergija ali ne

alergija ali ne

Živjo, moj 13-mesečni sin je glede na izvide izpred meseca in pol prebolel alergijo na KML. Kožni testi negativni, provokacija uspešna. Svetovali so nam uvajanje mlečnih izdelkov, nazadnje še mleka. Ampak ne mara čisto nič mlečnega, edino sladoled kolikor toliko. Tudi kašice, zmešane z mlekom (APtamilom oz. kravjim), takoj zavrne. Potem takoj poje kašico s Pregominom, ki ga kupujem, ker edino tako poje kako kašico. Nimam več idej, kaj naj mu dajem za malico in zvečer. Kosilo ni problem, tudi sadja je veliko. A je bilo pri kom podobno, da so malčki zavračali mlečne izdelke, ko ste jih začeli uvajati? Siliti ga ne nameravam. Zaenkrat ne bom kupovala nobenih jogurtov ipd. niti kuhala pudingov. Mogoče bo sčasoma drugače. Me pa zanima, če je lahko zbujanje ponoči povezano z alergijo. Sicer se že od 5. meseca zbuja ponoči, a zadnja 2 meseca še bolj. Od takrat ko sem šla nazaj v službo (istočasno sem mu začela dajat mlečne izdelke). Ker mu kdaj vmešam v jed mleko, sir ipd. nekaj mleka dobi, tudi piškot poje, zato me zanima, če ga ponoči lahko matra prebava zaradi mlečnega in ne more spati. A bi lahko bil znak alergije nespanje in nič drugega? Nima izpuščajev, kaka normalno, včasih sicer malo tekoče in sluzasto, tudi obilno, a dokaj normalno. Ponoči se x-krat zbudi, zajoka in hoče flaško vode. Duda ni dobra, najprej voda in nato duda ter zaspi nazaj. Če pustim, da joka, se samo razčuje. In tako vsako noč. Kakšen nasvet?

Pri moji najmlajši hčerki so ugotovili alergijo na KM, ko je bila stara 2 leti. Eno leto smo jo imeli na dieti brez mleka in mleč.izdelkov, tudi v vrtcu. Zdaj pri treh letih so ugotovili tako kot pri vas, alergija je izzvenela. Naša sicer zelo rada je jogurte, ker smo ji celo leto prepovedovali te stvari in ker je relativno pozno začela z dieto. Vaš pa se je navadil na okus Pregomina in se mu zdi mleko nekaj novega, česar pa ne mara. Seveda ga ne silite, če vas skrbi zaradi kalcija, lahko marsikaj nadomesti mleko. Pobrskajte z iskalnikom.

Glede nočnega bujenja bi težko rekla. Veliko otrok se ponoči zbuja, pa nima nikakršnih alergij. Gre bolj za navado nočnega zbujanja, ko otrok ne zna zaspati nazaj, če ga starši ne uspavajo na določen način (npr. s flaško vode, čaja, s pestovanjem….). Vendar če se je sluz v blatu pojavila po tem, ko ste začeli spet uvajati mleko, bi jaz vseeno razmislila o možnosti, da alergije vseeno ni čisto prebolel. Saj če tako in tako ne mara mleka, ne bo hudega, če mu ga dajete še manj kot doslej.

lej ne vem, kaj naj rečem. ampak ja res je da je možno da otrok zavrača mlečne izdelke. tudi sama sem bila tak otrok in sem še sedaj ko sem odrsala in imama svojo družino enaka. no jogurt tu in tam še že gre, da pa bi pila mleko ali jedla puding niti sluičajno. meni enostavno dela slabo vonj in okus mleka.
druga zadeva pa ja, tudi moja pupa je zavračala KM in mlečne izdelke in jih še vedno, enako jajca in še kaj in je alergična na zgoraj omenjena hranila.
jaz otroka ne bi silila, dovolj je že če uspešno konzumirate mlečni sladoled, čokolado in še kako drugo razvado. samo ne pretiravat. pol pa boste videli kako bo naprej.
za zbujanje ponoči pa saj veš, razlogov je lahko veliko. in ja tudi krči zaradi alergije so lahko vzrok za to. lahko enostavno to da hodiš v službo in te otrok čez dan pogreša, pa si tako zagotovi malo več tvoje pozornosti, lahko mu je le vroče, ali sanja. razlogov za to je veliko.

sveda pa lahko vedno prosite otrokovega pediatra da vas ponovno pošlje na testiranje, morda alergija ni izzvenela, samo jaz bi še nekja časa poskušala in opazovala, če se pojavi še kaj, razen zavračanja. morda poskusiš naredit mlečni sadni šejk, sadje bo malo prevzelo okus mleka in morda bo otroku celo všeč. seveda daj raje banano in ne kakega drugega potencialno alergenega sadja, da če pride do reakcije ne bo krivo sadje.

pa saj je jasno, da otrok zavrača nekaj, česar ne pozna in ni nikoli jedel. Če bi mu zdaj dala suši, ga tudi ne bi z veseljem pojedel, verjetno. Pač je bil navajen na Pregomin in ni navajen okusa mleka, zato pa ga ne mara.

New Report

Close