Alergija ali kolike?
Spoštovana Karmen,
najprej iskrena hvala za Vaš trud in čas, ki ga razdajate v dobro vseh nas.
Na Vas se obračam z naslednjim vprašanjem:
Imam 12 tednov staro deklico, polno dojeno, ki je od rojstva zrasla 12 cm in že skoraj podvojila porodno težo. Prve štiri tedne tako rekoč nismo vedeli, da jo imamo, saj ni nikoli zajokala, takrat pa so se začeli krči, dokaj hudi, običajno pozno popoldne. Po obrazu je imela veliko izpuščajčkov, zaradi izjemno visokih temperatur sem bila prepričana, da gre za vročinski izpuščaj, vendar je pediatrinja v prvi posvetovalnica nakazala, da bi lahko šlo tudi za alergijo na hrano.
Sama sem ugotovila, da ne prenaša mleka; pijem ga izjemno redko in deklica je obakrat jokala po ves dan, ko sem ga spila zvečer skodelico ali dve, med tem ko skuto ali sir lahko uživam. Pediatrinja mi je priporočila, da izločim paradižnik, čokolado, jajca in mleko.
Krči kljub temu ostajajo, včasih tudi mozoljčki, ki pa hitro izzvenijo. Hčerka je pravi požerušček, podnevi je zelo hlastno in zraven kar “cvili” od navdušenja in mlaskanja. Kaj menite, naj se obremenjujem s svojo prehrano? Izločila sem že domala “vsa” živila, ponoči imam krče v mečih, iz dlesni krvavim kot za stavo, postajam utrujena, čeprav sem prve tedne kar žarela – in takrat pojedla ogromno sadja in zelenjave, sedaj pa si ne upam več.
Pa še to: hčerka spi popolnoma vse noči od osmih do osmih z vmesnimi dojenji na 3 do 5 ur. Ali pravilno sklepam, da bi v primeru, da bi bili krči, za katere se mi zdi, da se nekako stopnjujejo, posledica alergije, nastopale težave tudi ponoči? Dojiva se vedno v enakem položaju, sede.
Čez dan nastopijo težave vedno natanko dve uri po obroku; zaradi tega se zbuja, napenja, in skoraj skoraj vedno mora podreti še en kupček, ko jo dvignem. Prve tedne po rojstvu je moral ostajati v pokončnem položaju tudi do 45 min. po podoju, da je podrla vse kupčke in da ni polivala.
Kdaj lahko v prehrano uvedem tudi pomaranče?
Bi bilo otroka smiselno testirati na prehrano še pred prvim cepljenjem?
Pri kateri otrokivi starosti materi ni več treba paziti na prehrano?
Že vnaprej hvala za odgovor!
Majči
Draga Majči, na večino vaših vprašanj glede alergije vam bo najbolje odgovoril otrokov zdravnik pediater.
Pri kateri otrokovi starosti ni več potrebno paziti na prehrano?
Majči, doječa mamica lahko uživa hrano vseh vrst. A kakor velja za vse v življenju – zmerno in brez pretiravanja. Če sumite, da ima vaša deklica alergijo, se morate o tem pogovoriti z otrokovim pediatrom. Če so sumi utemeljeni, boste dobili posebno, predpisano dieto.