Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Alergija ali kaj drugega

Alergija ali kaj drugega

Pozdravljeni!
Moja dve leti stara hčerka je prejšnji teden v torek dobila antibiotik hiconcil za vnetje ušes. V petek je imela kontrolo in je zdravnica rekla da je en uho še čisto malo vneto in naj antibiotik poje do konca. V ponedeljek je dobila zadnjo dozo. Isti dan je dobila vročino 39! Razpoložena je bila normalno, dobila je pa bele pikice po jeziku in celi ustni votlini. V torek smo šle nazaj k zdravnici in ji je dala daktarin oralni gel, ker je imela gljivice po ustni votlini, baje zaradi padca odpornosti. Ta dan vročine ni več imela. V torek zvečer je dobila pol žličke daktarina. Včeraj (sreda) se je pa zbudila pikasta po nogicah. Izgledalo je kot piki komarjev. Ampak potem se je to začelo širiti po obeh nogah in rokah. Iz ure v uro je bilo slabše. Začeli so se delati fleki. Odšle smo k dežurnemu zdravniku, ki pa je rekel da je koprivnica in da je to alergijska reakcija na nekaj. Dobila je sirup Flonidan.Danes so fleki po rokah in nogah skoraj izginili, ostale so pike. Se pa ji je sedaj začelo delati po vratu, fleki in pike,ki se širijo po lasišču,pa zelo jo srbi.
A je to reakcija na hiconcil ali na daktarin?
Bi kakšno drugo zdravilo bilo bolj primerno?

Hvala in Lp S

Na točno katero zdravilo bi lahko deklica imela alergijsko reakcijo ni mogoče pojasniti. Če jemljemo zdravili skupaj ali tako hitro enega za drugim, samo iz poteka žal to ni mogoče
Sklepamo pa, da bi lahko šlo za alergijsko reakcijo na amoksicilin (Hiconcil), če ga je tokrat jemala prvič v življenju (torej Hiconcil, Ospamox, Ampksicilin). Če pa ga je jemala že kdaj prej, je bolj verjetna alergijska reakcija po 1-3 dneh ponovnega jemanja. Na Daktarin še nisem videla alergijske reakcije, kar ne pomeni, da ni možna. Je pa manj verjetna.
Alergija po zdravilih izzveni v 1-2 dneh, ko se zdravilo izloči iz telesa. Skrbi nas, če je otrok ob pojavu koprivnice tudi hripav ali lajajoče kašlja ali zateka v ustnice in/ali težko diha. V takem priemru je potrebno ukrepanje takoj.
Sicer svetujem pregled pri alergologu za izključevanje alergije na penicilinske antibiotike.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close