Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija alergija

alergija

Dober dan. Bom na hitro opisal svoje probleme glede alergije.Bil sem že trikrat operiran zaradi nosnih polipov in vedno je nekaj časa bilo vredu pa je spet bilo vse po starem.Bil sem tudi 3 krat na testiranju za alergijo pa niso ugotovili ničesar.Problem je da se mi zamaši nos in mi pomagajo le tablete medrol ki pa niso ravno priporočljive(da se mi odpre nos potrebujem vsaj 5 dni po 1 tableto) Za nima me če obstajajo kakšne druge manj škodljive tablete. Šel bi še enkrat na operacijo pa mi ne garantirajo da se nebo več ponovilo. Že naprej se vam zahvaljujem za odgovor LP ( Andrej 48 let)

Spoštovani,

imate kronično vnetje sluznice nosu in sinusov z nosnimi polipi, ki je bolezen imunskega sistema. Pretiran in napačen imunski odziv sprožijo virusi in bakterije, pri nekaterih (redko) gre za alergijo na plesni. Približno 10% bolnikov ima vztrajne težave kljub vsemu maksimalnemu zdravljenju.

Poglavitno je stalno in redno jemanje nosnih kortikosteroidov (ki imajo zanemarljivo sistemsko razpoložljivost). Pomembno je tudi obilno čiščenje nosu z večjimi količinami fiziološke raztopine večkrat dnevno. Ker niste alergični , pride za vas v poštev še jemanje antibiotikov z imunomodulatornim učinkom (doksiciklin ali klaritromicin 1-krat na dan 6 tednov).

Medrol smete jemati 1-krat letno za 5 dni, vpliv na ostale organe je pomemben in nevarnost stranskih učinkov je velika.

Z operacijo žal ne odstranimo vzroka, odstranimo pa bolno sluznico, široko odpremo sinuse in omogočimo dostop zdravil – nosnih kortikosteroidov v sinuse. Če je stanje nevzdržno, vam seveda priporočam ponovno operacijo, najbolje pod kontrolo navigacije, da se res odpre vse celice etmoidnih sinusov in široko odpre frontalna sinusa.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

Hvala za odgovor

New Report

Close