Alergija?????
Pozdravljeni,
sem mati 22-mesečnega sina. Do 1. leta starosti nisem pri sinu opažala ničesar posebnega. Hrano sem mu postopno uvajala in vse je kazalo dobro, dokler nismo opazili, da je ob hranjenju s hrano, ki je vsebovala kravje mleko, kakal takoj po zaužitju, blato je bilo svetlo, tekoče (ponavadi takoj premočilo pleničko) in izredno smrdeče. Pravzaprav blata tudi ni imel formiranega. Po zaužitju jogurtov se mu je spahovalo, po zaužitju domačega pudinga je bruhal. Samega mleka mu nismo še nikoli dali. Na podlagi zgoraj opisanih opažanj, nam je osebni pediater napisal potrdilo za vrtec za hrano brez vsebnosti mleka in mlečnih izdelkov. Po 1. letu starosti so se pojavili tudi pogosti bronhitisi, pogosto brez vročine. S tem pa naših težav še ni bilo konec. V vrtcu so me vsakodnevno opozarjali na pogostost kakanja, pogosto mu je plenička premočila. Poleti smo sina imeli doma, bili smo na morju, uživali predvsem zelenjavno hrano in razen tega, da je sinovo blato še ni bilo formirano, nisem opazila ničesar posebnega. Ko pa je šel jeseni v vrtec, sem od vzgojiteljic ponovno vsak dan poslušala kako njegovo pogosto in smrdeče kakanje ni normalno (jaz sem se očitno s tem sprijaznila), pojavil se mu je tudi hud dermatitis, najprej po obrazu, nato po okončinah. Pri zdravniku sem dobila hladilno mazilo, ki pa mu ni nič pomagalo in sem spet šla k zdravmiku in dobila še več hladilnega mazila, ampak stanje se ni izboljšalo. Ker sva bila z možem glede uradne medicine že obupana, sva šla na bioresonanco. Tam so mu ugotovili alergijo na mleko in mlečne izdelke, sojine izdelke, teletino, piščančje meso, sladkor, čebelji pik, cvetenje iglavcev, hišni prah, …. Dobili smo predpisano dieto, ki smo se je strogo držali. Rezultat formirano blato. S izvidom bioresonance sem nato pri zdravnici, ki je nadomeščala otrokovega pediatra dobila napotnico za alergološko ambulanto. Po nasvetu, alergologu pediatru nisem omenjala bioresonance. Zdravnik je dal pregledati kri in na krvi ni pokazalo ničesar. Sin je tudi dobil kremo Elidel, ki mu je popolnoma odpravila dermatitis, nato je svetoval negovalne kreme. Ker sin “ni” alergik, sem mu postopoma ponovno dala kakšno hrano, ki smo jo prej zaradi diete dali na stran, rezultat: pojav dermatitisa na obrazu in na okončinah. Ponovno sem poklicala zdravnika, ki nam je zaradi tega, ker sem bila “vztrajna in tečna” naredil 1. dan test z Aptamilom brez laktoze (po tem sin še kakal ni, čeprav redno kaka 4x na dan), 2. dan pa sem morala sama kupiti komercialno mleko brez laktoze (kupila sem Alpsko mleko 1,6%maščobe), ampak spet ni bilo nobene reakcije. Vseskozi smo se držali diete predpisane z bioresonanco. Sedaj sem pa začela dvomit v sebe in v sinovo alergijo in sem ponovno dovolila, da je sin npr. jedel nerazredčeno govejo juho, navaden kruh, navaden piškot,… Predvsem danes je imel stik z mnogimi sestavinami, ki jih sicer ni jedel, vendar so bile na krožnikih, mizi pomešane, rezultat, pokašljevanje, rdeče lise po okončinah, na določenih mestih iz kože izbočeni živo rdeči izpuščaji, izraziti živo rdeči mozoljčki po licih, smrdeče mehko blato. Jaz pa obupana, ker ne vem več kaj naj naredim. Sinu bi rada pomagala, pa mu ne znam. Kaj še lahko naredim? Zdravnik alergolog pravi, da 100% ni alergik, da gre bolj za to, da mu hrana ne paše, jaz pa tega odgovora enostavno ne morem sprejeti.
Hvala za nasvet.
laktozna inteoleranca se ne da testirat z krvjo temveč z obremenitvenimi testi. piši dnevnik in pol pojdi z njim k pediatru po napotnico za alergologa , fajn bi bilo če bi ti dala za gastroenterologa glede na to da imate dejansko težave z prebavili. zraven nesi tudi dnevnik.
čisto možno je da so testi neg., morda kožni vbodni test ne bi bil. nam so pa rekli, da kljub temu da ne dokažejo alerije če opažam težave z določeno hrano, je potrebna pazljivost.
Najboljša zaščita pred alergijskimi reakcijami je stroga dieta. Če opažate, da vašemu otroku določena živila škodujejo, jih preprosto izločite iz prehrane. Alergološki testi so pogosto nezanesljivi. Priporočam pa, da si ogledate ponudbo v spletni trgovini Moja alergija (www.mojaalergija.si), kjer boste za otroka verjetno našli kakšna ustrezna živila, hkrati pa imajo objavljenih polno člankov o alergijah, dermatitisu ipd. ter receptov za alergike. Ravno zadnjič pa sem brala tudi njihov prispevek o negi kože, ki je nagnjena k alergijam. Mislim, da je na njihovi spletni strani tudi povezava do spletne strani z naravno kozmetiko Ringana. Preverite, če imajo kaj za otroke.