Alergija?
Pozdravljeni!
Upam, da mi boste lahko pomagali … doma imamo 6 tednov staro hčerko (rojena v 36. tednu). Že kakšnih 14 dni opažamo, da se po dojenju zelo napenja in punka. V zadnjih dneh se že po nekaj minutah dojenja začne zvijati in jokati, odklanja dojko, a le za nekaj sekund, potem spet zagrabi dojko in pije,a spet jo zmotijo krči in zgodba se ponovi. 1 uro po podoju se zgodba ponovi … krči, napenjanje, punkanje, jok. In tako pri vsakem podoju. Krči, napenjanje, jok nekaj minut po podoju in potem ponovno čez eno uro. Rada bi jedla, a ima zaradi tega napenjanja težave. V 6. tednih je pridobila 1.200 g. Veliko poliva in zadnji teden ima rdeče izpuščaje po obrazu. Zadnjih 14 dni kaka rumeno blato (bolj tekoče) s primesmi zelenega, a ne vedno. Kaka veliko. Tudi ko punka, je na planici blato.
Kolikor sem brala, to ni značilno za klasične krče.Zato me zanima, če je možno, da gre za kakšno alergijo oz. kaj predlagate, da naj narediva?
Hvala za odgovor
sama pazi kaj ješ. najprej pazi pri hrani ki vsesplošno napenja in se o tem pogovori na sistematskem pregledu.
načeloma ni nič narobe če oreške ukineš v vpji prehrani, lahko poskusiš tudi mleko in mlečne izdelke izločit, vendar je pa taka dieta napor za doječo mamo in njeno telo, zato če se za to odločiš potem le pazi da zavžiješ dovolj druge prehrane ki vsebuje potrebna hranila. vedar se soji vseeno izogni v velikem loku.
vsekakor pa bi se jaz posvetovala z izbranim pediatrom. po moje tudi če ga pokličeš izven termina za sistematski pregled in poveš kako in kaj, ti bo vsja kaj svetoval, če že ne naročil da pripelji pokazat otroka.
Pozdravljena sabsa in ostali
Enake probleme imamo mi z našim malčkom, star je 6.tednov.
Tudi on se med hranjenjem zvija,grabijo ga krčki, joka,…(ne poliva in nima izpuščajev) skratka ne more v miru jest.
Moram pa povedat,da se hraniva po steklenički in sva na mleku Allernova.
Ni mi ravno jasno zakaj to je, sem vprašala pediatrinjo pa mi ni znala povedat, pravi da to tko pač je.
Masirava tebušček, z nogicam voziva kolo…Meni se otrok smili pa mu ne znam pomagat.
Zanima me, če si se posvetovala z pediatrinjo, in kaj ti je svetovala ona.
Če ima še katera tako izkušnjo prosim za odgovor.
Hvala.
Kot prvo, probaj spit to allernovo, pa ti bo morda kaj jasno :((( Zadeva je namreč naravnost OGABNA! Kot drugo -Imate v družini alergije ali zakaj je P priporočil allernovo? Ima otrok dokazano alergijo ali kaj? Allernova je namreč namenjena alergikom. Če otrok alergije nima, če je nima nihče v družini, je to nadvse čudna odločitev (pa tudi draga!) . Kot tretje – obstajajo akr precej otrok alergikov, ki allernove ne prenašajo. Kot četrto – čas od 5. – 12. tedna je čas krčev, pa kakorkoli se obrneš. Med hranjenjem se pač črevo bolj giblje, tdui dojeni otročki nemalokrat jokajo med hranjenjem in se zvijajo v krčih (moj se je). Če so ti krči res nenormalni, če blato ni normlano, če otrok ne napreduje in če je problem tudi koža, potem je vsekakor treba obiskat P.
Naš mali pije allernovo, ker je alergik na neznano snov (verjetno KM). V 6. tednu se mu je na blatu pojavila kri, blato pa je bilo zeleno in sluzasto. Ni imel krčev, ni jokal, ni se napenjal, je pa kakal že med ali pa takoj po dojenju. To je normalno, saj želodček začne delovat takoj, ko vanj pride hrana in k delovanju spodbudi tudi črevesje. Eni otročki se pač bolj matrajo, tudi jaz imam sosedo, ki otroka komaj nahrani, ker ji tako joka (star 7. tednov). Krčki naj bi minili do 3. meseca, najhujši naj bi bil 7. teden-pa spet odvisno od otroka. Poskusite s kakimi kapljicami, tega je en kup. Sicer pa lahko samo čakate, res bo bolš… 😉
Če poliva samo malo, za par kapljic, sploh ni panike, to je samo višek, ki ga je spil-pa ne deluje jim še zapiralka. Če pa bruhne več, vas pa klic v ambulanto košta samo par centov ;).
Aja, Skr bna, hehehe… Jaz drugače ne maram mleka, že kot dojenček ga nisem marala pit (še zdej ne vem, kaj mi je mami dajala jest…). Allernova se mi pa po 2 mesecih srkanja iz stekleničke sploh ne zdi tako slaba! Pa ni draga (ok, je); doza stane 16 evrov, če ti jo gastrolog odobri, plačaš samo pol (še ne dolgo nazaj je bila baje za alergike brezplačna), samo na zavarovalnici ti morajo potrditi recept. Meni, ki dobim 193 eu starševskega dodatka se kar pozna. Ja, težka je študentska…
Pozdravljene
Skrbna še dobro, da si me poučila, zakaj otroci pijejo mleko Allernova.Moj ga namreč pije že od rojstva,tko da mi najbrš ni treba naprej razlagat ane. 🙂
katka14 hvala za mnenje.
Da povem še jaz svojo izkušnjo.
V naslednjih dneh po pisanju na forum je moj otrok pričel še z bruhanjem-v loku, skoraj po vsakem obroku in imel kri v blatu. Pa da povem, da ni bilo nedolžno bruhanje in zvijanje ampak noro, noro hudo.Seveda sva šla ponovno k pediatrinji in seveda to njihovo obdobje krčkov in polivanja (ane “skr bna” čas od 5. – 12. tedna je čas krčev). In kot tečna mami sem želela še drugo mnenje.Po pregledu otroka je sledil takojšnji odhod v pediatrično kliniko v Lj. Po pregledih in ultrazvoku trebuščka so ugotovili pilorostenozo in posledično absolutna operacija. Bil je šok.
Operacija je bila seveda uspešno izvedena in od takrat naprej ne vemo kaj je to polivanje, bruhanje, zvijanje, krčki. OK za krčke smo itak že dovolj stari da jih ni več. 🙂
Ja, to je bila najina izkušnja glede krčkov in sledi krvi v blatu.
Pa nočem delat nobene panike tko je pač bilo pri nama. :-).
Pa lep dan še naprej
oprostri taja00 vednar tudi meni ni jasno zakaj ste z rojstvom uvedli allernovo. sama imam alergika na KM, enako sama ne prenašam KM pa mi je bilo svetovano, da v primeru drugega otroka, ob uspešnem dojenju, se držim stroge diete, ob neuspešnem dojenju pa poskusimo HA formulo katerega koli proizvajalca. v kolikor ti ukrepi ne bi zadostovali, bi se odločali drugače. in allernove ne prenaša, pregomina pa tudi ne.
vendar pa v kolikor allernovo dobivate na Rp in imate tudi potrdilo komisije za predpisovanje tega mleka na Rp, pol pač konzumirajte. bi pa jaz vseeno vprašala pediatra za kak drug nadomestek, za alergike (če je to razlog za allernovo pri vas), saj je za dojenček na tržišču dobra formula.