alergija?
Sem mamica 4m otroka. Poleg vseh hormonskih sprememb po rojstvu se mi že nekaj časa pojavljajo nekakšni izpuščaji po telesu. Pojavijo se zjutraj, ko stopim v kopalnico (ali že prej) z občutkom, da me začne koža na določenem mestu srbet, postane rdeča in takoj nato se pojavijo nekakšne “gobe”, kot pri piku komarja. Največje so na nogah in rokah. Obupno srbi. Po 2 urah se stanje izboljša do te mere, da me ne srbi več, tudi izpuščaj ni več tako opazen in ostane le rdečina. Zjutraj ter zvečer po tuširanju oz. brisanju z brisačo je to stalen pojav. Čez dan se pa pojavijo le manjši. Z dneva v dan je slabše. na nogah se pojavijo na predelu goleni, v dimeljskem delu; na rokah pa na notr. strani podlahti in notr. delu zapestja.
Mi manjka kakšnih vitaminov ali kar koli? Drugače pa ni sem imela nikoli alergij. Edino zadnje čase sem zelo zaspana in otrujena, kar pa pripisujem k običajnem poporodnem obdobju 🙂
Kakšen nasvet?
Živio!
Tudi sama imam podobne težave, ki so se pojavile kakšnih 14 mesecev po porodu, povod pri meni pa je bil- sem skoraj prepričana- pik insekta po kateri se mi je sprožila huda alergična reakcija z izpuščaji po celem telesu in otekanjem kože in sluznice. Od takrat se mi včasih zjutraj nenadoma pojavijo po goleni izpuščaji, ki zgledajo kot piki komarjev, koža pa je topla in srbi. To se zgodi le takrat, ko se zbudim zelo utrujena, pa še to ne vedno (enkrat pa ko sem prišla iz morja na kopno). Če me zgrabi panika, je še huje- pomaga da grem ven, na zrak in neham misliti na to. Potem se vse normalizira. Tudi jaz pred tem nisem imela nobenih alergij in drugih zdravstvenih težav. Mislim, da je veliko odvisno od počutja, psihe, po porodu pa si za te stvari še bolj dovzeten. V organizmu se zaradi hormonov marsikaj spremeni, tako da telo odreagira tudi na snovi, ki normalno ne bi povzročale alergije- naprimer na vodo, spremembo temperature, kontakt (brisanje z brisačo, praskanje)… Jaz na pregled zaradi tega nisem šla, ker se mi to pojavlja zelo poredko. Takoj po porodu pa sem bila tudi sama zelo utrujena in izčrpana (dojenje…) Mogoče bi lahko poskusili z dodatki kalcija, ki pomaga pri alergijah in ga mnogokrat primanjkuje mamicam po porodu, če dojite pa sploh. Drugače pa k zdravniku, da vidi česa vam primanjkuje in da napotnico za alergologa, če bo potrebno.
Upam na vse dobro.
LP