Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Alergija?

Alergija?

Dr. Tanč.

Prosim vas za mnenje. Moja skoraj 3 mesečna dojenčica ima po telesu ekcem. Predvsem se te pikice prisotne na vratu, ob robu trebuha, po prsnem košu, na meji med lasiščem in licem (tudi po licih), pa tu in tam tudi še kje drugje. Ima tudi suho kožo, zakar ji je njena pediatrinja predpisala mazilo z ribjem oljem. Pravi, da je to atopijski dermatitis, ampak zaenkrat je še ni poslala na kakšne dodatne preiskave, da bi ugotovili, na kaj je alergična. No, nekako je vse skupaj še šlo, dokler nismo ta vikend šli k moji družini na praznovanje in tam tudi dva dni prespali. Res je bilo bolj bučno okolje, ker imam sama še dve hčerki, pa otroci mojega brata… in potem je seveda živžav. Ves čas je bila bolj sitna, pa ni spala, nič kaj veliko ji ni bilo prav, zraven tega pa se ji je ta ekcem še bolj razširil, začela je kihati in tudi iz oči teče (ko joka, drugače ne), sama koža je čutiti hrapava (verjetno se ji bo zluščila). Zanima me, kdaj bi lahko prišle v poštev kakšne dodatne preiskave in ali lahko sam stres tudi poslabša samo stanje, ali pa bi lahko sklepala, da je prišla v stik s kakšnim alergenom. So sami znaki sploh znaki atopijskega dermatitisa, ali pa je za to bolezen še prezgodaj govoriti. Naj še dodam, da ima njen očka precej suho kožo, predvsem v zimskih mesecih, ki ga zelo srbi, po koži pa se mu pojavijo večje rdečice (recimo na dlaneh, ob križu, po ramenih…), moj nečak pa ima tudi bronhialno astmo. Jaz sama zelo pazim na prehrano (jo samo dojim), ogibam se jajcam in mleku, je pa seveda vse to lahko prisotno v živilih, kot so sladice, panirano meso, tudi kakšni kruhi ipd, tako da ni čisto izključeno, da nič od jajc ali mleka ne jem.

Kaj pravite?

Hvala za odgovor.

Draga it,
pri vaši mali princeski je možnosti več.
Suha koža: vidimo jo vedno pri alergijah, ni pa vedno suha koža odraz alergij, lahko je vzrok tudi kaj drugega.
Zanima me, ali imate v družini (vaši in očkotovi) alergije, astmo, seneni nahod? Ali ima kdo od sorojencev, bratrancev astmo ali alergijo? Po teh odgovorih bo že malo bolj zožen izbor možnosti.

Običajno tudi vidimo, da otroci, alergični na kravje mleko (v tem obdobju so alergije na mleko, jajca, pšenico, redko tudi na druge alergene) slabše napredujejo, imajo včasih driske, sluzasto blato ali pa krvave nitke v blatu. Lahko pa res tudi samo atopični dermatitis, torej koža reagira na alergen. Suh ekcem bi lahko bil atop.dermatitis.

Lahko pa je pri vaši deklici sovpadal kakšen virusni infekt (nosek, solzenje oči, poslabšanje ekcema-to pri alergijah ob virozah vedno vidimo). Težko rečem brez podatkov o dosedanjem razvoju, družinski obremenitvi.

Svetovala bi vam, da jo dobro opazujete. Če lahko rečete, da ni prehlajena ali kako drugače bolna, potem negujte kožo. Na vlažno kožo vsaj dvakrat dnevno namažite ribje mazilo (ki je odlično), da koži dodate tisto, kar ji manjka: vlago in maščobo. Morda bi za 2-3 tedne strogo držali dieto brez kravjega mleka, mlečnih izdelkov in vseh živil, ki vsebujejo kazein (poglejte v ukrepi pri alergijah-mleko). V tem času se bo koža izboljšala, pa imate dejansko že en pomemben podatek. Tudi tako majhne otroke se testira na morebitno alergijo na kravje mleko, jajce, pšenico, res pa je, da je test velikokrat negativen (lahko je lažno negativen-torej alergija vseeno je). Možno je tudi, da težave povzroča lecitin v živilih, ki jih uživate ali pa pšenica. Tega ne morem ne potrditi ne ovreči.

Morda pa vse skupaj ne bo nič hudega.
Žal vam kaj bolj konkretnega ne morem napisati. Boste videli, kako se bodo zadeve odvijale.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close