Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija akutni miokarditis

akutni miokarditis

Pravkar sem bil odpuscen iz bolnisnice – akutni miokarditis. Zadnji ultrazvok je pokazalmejno mejno povecan levi prekat (v diastoli 5.7, sistoli 3.9). EF je 55-60% (ob sprejemu na oddelek pri prvem UZ je bila 35-40%, vendar je bil le ta delan pri 120 pulza). ohranjena je sistolna in diastolna funkcija.

Zdaj dva mesca ne smem nič delat. Kaj pomeni, če se mi po 2 mescih levi prekat ne zmanjša, ostane enak, pri enakem % EF? Ali se mi lahko v tem času poveča prekat oz. pade % EF?

oprosti da skačem v tvoj post, ravnokar sama iščem informacije na to temo , pa me zanima, če si tako prijazen, kakšni so znaki in pot i do postavitve diagnoze miokarditis…želim ti čimprejšnjega okrevanja…
lp p

Iz vsebine vašega posta domnevam, da ste preboleli akutni virusni miokarditis, ki ima v veliki večini primerov ugoden potek (dobro diagnozo) in ne zapusti trajnih okvar na srcu. V majhnih odstotkih primerov imajo miokarditisi daljši potek in lahko pustijo “brazgotine” v srcu.

Verjetno se bo po nekaj mesecih pokazalo ali se je bolezen pozdravila brez vsake posledice. Bolniki dobivajo zdravila glede na simptome bolezni. Pomemben je daljši počitek.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Znaki so bili 120 pulza v mirovanju, nepravilen ritem, neznosna bolečina v predelu toraksa, s tem tudi zelo težek vdih. Pol pri dežurnemu je ECG pokazal spremembe, bil je visok tudi CRP (122)…
Na drugi viziti sem celo slišal, da bom jemal tablete skoz, da mi bodo življenje podaljašle in še nekaj takih pripovedi, no nato se je EF iz 35% šel na 55-60% (verjetno zarad spremembe pulza pri meritvi).

Dobil sem pa Lasix intravenozno ob sprejemu, pa 1g aspirina/8ur, beta blokator /12ur, ACE inhibitor/24ur (zadnja dva jemljem tudi zdaj)

Se zahvaljujem za izčrpne info in še enkrat želim čimprejšnje popolno okrevanje, ki ga je pričakovati, kot sem z veseljem prebrala v spodnjem postu, tudi po kardiologovem mnenju.
lp p.

Hvala za odgovor g.Cibic. Zanima me, kaj je bilo krivo za odstopanje o % EF, ker je bil ob sprejemu 35-40%, čez dva dni pa 55-60%.
Koliko je povprečna velikost levega prekata in kako hitro je pričakovati da bo atrofiral pod 5.7. kaj je narobe če ostane v taki meji (mislim da je to mejni maksimum)?

Vrednost EF je najvišja, ko smo zdravi in trenirani. S starostjo in z netreniranjem postopno pade. Hitrejše in lahko nenadno močno pade, če srce zboli (akutni miokarditis). Ko se bolezen pozdravi, se vrednost EF vrne na vrednost, ki je bila pred boleznijo. Razlika v vrednosti EF v teku nekaj dni je verjetno posledica pomote. Če imate že zdaj, kmalu po končani bolezni, EF 55-60%, je dober znak in lahko pričakujete, da se bo vrnila na vrednost, ki ste jo imeli pred boleznijo.

Upam, da ste še zelo daleč od “atrofije srca”, ki je zelo redko stanje pri hudih boleznih srca ali sistemskih boleznih. Če ne bolehate za dilatativno kardiomiopatijo, lahko pričakujete, da se bo velikost srca v nekaj mesecih povsem normalizirala.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

New Report

Close