Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Akustični šok

Akustični šok

Pozdravljeni.

Lani konec marca sem doživel zanimivo nesrečo, zasul me je plaz kamenja. Poleg ostalih poškodb, ki sem jih uspešno saniral, mi je ostalo šumenje v desnem ušesu. Ker se stvar ni izboljšala sem obiskal otorinolaringologa, ki je opravil pregled in me napotil na CT.

V izvidu prvega pregleda piše, da od nesreče dalje na desno uho ne slišim, s tinitusom. Imel sem podpuludbo v okolici desnega mastoida.
Bobniča bp, kavuma OMS prezračena. Tudi preostali ORL status je v mejah normale. W indif., +R+
ADG: levo bp, desno konkavna krivulja zaznava naglušnosti do 65 db pri 1500-2000Hz.
Lokacija šuma: D 6000 Hz 65 db.
CT je kasnej pokazal še, da ni fraktur in mi na vprašanje kako naprej, kaj je problem ni znal odgovoriti. Rekel je, da sem doživel akustični šok in mi predlagal slušni aparat za katerega se nisem odločil.

Zanima me, če ima kdo kakšen nasvet, kaj bi se dalo narediti glede konstantnega piskanja. Še dodatno mnenje drugega otorinolaringologa? Ali lahko pričakujem izboljšanje?

Spoštovani,

očitno se utrpeli
– udarec v predel desnega ušesa (na to kaže modrica), ob tem pretres notranjega ušesa
– akutno akustično poškodbo zaradi močnega zvoka plazu.
Nekaj slušnih čutnic je bilo močno prizadetih in se niso več popravile. Tudi piskanje je posledica okvare po poškodbi.

V času po poškodbi (do največ 14 – 20 dni) bi bilo smiselno zdravljenje s kortikosteroidom (v tabletah ali intravensko In intratimpanalno – skozi bobnič v srednje uho). Po več mesecih tako zdravljenje ni več smiselno.

Piskanje odmislite, maskirate ga lahko s tihimi zvoki ali s slušnim aparatom. Poskusite lahko tudi jemati zdravilo betahistin 3 mesece 1 tbl na 12 ur.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close