Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Akne in pigmentacija-Diane in Yarina

Akne in pigmentacija-Diane in Yarina

Spoštovani!

Stara sem 32 let, še nisem rodila in z manjšimi prekinitvami že 14 let uporabljam kontracepcijske tablete. Sprva kakih osem let Cilest, sedaj Yarino. Po prekinitvi jemanja tablet se mi je po zgornjem delu vratu, ob ušesih ter po obrazu pojavila močna mozoljavost, za katero lahko rečem, da je bila hujša kot v najstniških letih. Brez kontracepcijskih sem v takšnem stanju vztrajala kako leto. Po posvetu ginekologinje sem pričela jemati Diane, pri čemer se mi je po mesecu jemanja na licu pojavil oster pigmentni madež (verjetno kloazma). Nemudoma sem zamenjala kontracepcijo in prešla na Yarino. Sedaj jemljem Yarino (ki jo sicer odlično prenašam), vendar imam polno pigmentnih lis (sicer ne tako izrazitih kot pri Diane) po obrazu (predvsem po čelu), mozoljavost je znosna.

Zanima me ali obstaja kaka druga vrsta kontracepcije in/ali zdravila, ki bi olajšala hormonsko pogojeno mozoljavost in ne bi puščala pigmentnih madežev in ali po prenehanju jemanja kontracepcijskih tablet takšni madeži izginejo? In če ste mogoče seznanjeni, ali po odstranitvi pigmentnih madežev z laserjem koža po izpostavljanju soncu enakomerno porjavi ali lahko na mestu odstranjevanja ostanejo beli madeži, brez pigmenta? Kakšni so lahko še stranski učinki uporabe laserja na obrazu?

Za odgovore se Vam iskreno zahvaljujem in Vam želim lep dan!

Meli

Pozdrav!

Problem je rešiti obe zadevi hkrati!

Za akne razen navedenih hormonskih zdravil, obstaja le še zdravilo Roaccutane, ki deluje na drugem principu, ima pa določene omejitve in možne str. učinke.

Glede pigmentacij pa je laser lahko učinkovit ni pa 100%.

Posvetujte se v centrih , kjer imajo laserje.

LP

Prim. Boris Kralj, dr. med. specialist dermatovenerolog, flebolog *** Dostopnost: Remeda Domžale, tel. 082055436 *** Estetika Fabjan, tel. 042365550

New Report

Close