agresiven sosed
Spoštovani!
Sem študentka prvega letnika in študiram v Ljubljani. Doma sem na Štajerskem in živim sama z mamo in sestro. Žeod nekdaj imamo soseda, ki ima težave z živci in agresijo, sicer ko ni kakšnih problemov se z nami pogovarja normalno, čeprav v vsaki besedi, ki jo pove reče vsaj eno kletvico in vedno ”šimfa” vse sosede ( nam druge sosede, drugim nas ipd..)
Pred nekaj leti smo imeli težavo glede zemlje, ker je bila naša ampak starejši niso naredili prepisa in je od mame zahteval 1000€ da podpiše prepis. V tistem času nam je kar naprej grozil in nas izsiljeval, da je končno mama pristala in zbrala ta denar ter mu ga dala, podoben primer je mel s sosedom kateremu je grozil, da mu bo odsekal glavo če ne pristane. Kot semže rekla smo v naši družini same punce in imamo še dokaj veliko strojev, ki so ostali po atiju. Naša mama je bolj tihe narave in vedno vse posodi. Tako je vitlo posodila temu sosedu enkrat in potem si jo je ves čas sam jemal in jo imel skoz pri sebi. Tudi, ko smo jo mi uporabljali jo je naslednji dan že brez vprašanja odpeljal.. In sem ga ta teden klicala, da nujno potrebujemo vitlo, ker gremo v gozd. Po telefonu je odgovoril, da jo bo pripeljal in da se še mora nekaj dogovoriti z nami.
In potem je prišel in kar začel, da bi on od nas vitlo kupil, ampak sem mu odgovorila da je ne moremo prodati saj jo kdaj pa kdaj nujno potrebujemo. Človeku se je kar odtrgalo in začel se je dreti na mene in mi groziti. Prav tako zahteva od nas 80€ ker naj bi on vitlo prreurejal in za to zapravil 150 € . Sem mu rekla, da nihče od njega tega ni zahteval in naj pripelje vitlo. Mama zraven je bila tiho, fant je nekaj rekel pa mu je ta ”zmešan sosed” kar grozil da ga bo stepel. Mene je kar naprej žalil, ampak nisem odnehala in se zlomila. Sem mu povedala par svojih nazaj. Potem sta šla z mamo ven in je rekel, da bo vitlo pripeljal in še je zdaj ni. Sosedu je govoril, da me ko me dobi na samem vzame v roke.. Malo me skrbi sicer, da mi kaj naredi in bom nabavila solzilec. Samo ne vem kaj naj zdaj naredim z njim, če vitle ne pripelje, ali ga lahko tožim? Kaj vse moram priložiti, če ga tožim za ukradeno vitlo.Poleg tega me zanima ali ga lahko prijavim, zaradi psihičnega nasilja ? Ali je sploh kakšna možnost, da ga kaznujejo glede na to da je živčni bolnik in očitno tudi prizadeta oseba?
Hvala za odgovor
Pozdravljena,
Hvala za vaše vprašanje. Najprej naj povem, da morda niste na čisto pravem naslovu. Ta forum je namenjen tistim, ki imajo sami težave z agresijo, torej bolj vašemu sosedu kot vam. A glede na to, da imam izkušnje z obema stranema, torej tudi osebami, ki agresijo ali nasilje doživljajo, vam seveda lahko odgovorim. Soseda lahko pravno-formalno tožite, saj gre za odtujitev vaše lastnine, a boste nasvet za ta postopek morala poiskati pri odvetniku. Se pa bojim, da boste za samo sestavo tožbe pri odvetniku, odštela lahko dosti visoke stroške, tako, da vam predlagam, da se najprej okrog tega pozanimate. Ponavadi prvi razgovor pri odvetniku stane 50 eur.
Kar se tiče pa prijave glede nasilja; prijavo lahko podate na policijski postaji. Po podani prijavi policisti načeloma opravijo s povzročiteljem razgovor, potem pa presodijo, ali bodo zoper njega podali kazensko ovadbo na tožilstvo. Če se za to odločijo, potem mora tudi tožilec presoditi, da so v prijavi ustrezni razlogi, za to, da zoper njega sprožijo kazenski postopek, v katerem boste povabljena na zaslišanje še na sodišče.
Upam, da boste dobro rešila težavo, vas pa glede na to, da ocenjujete, da ima sosed težave z živci, razumem, da je težko z njim sobivati v miru, zato vam ne glede na to, za kakšne korake se boste odočila svetujem, da razmislite o korakih kot so:izposoja vaših stvari in ga prijavite policiji, v primeru, da vas bo za izposojo izsiljeval.
Pozdrav,
moderatorka
mag.Klementina Sambolić,
http://drustvopsiha.weebly.com/