Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Afrika

Afrika

Spostovani,

v mesecih september – december bom potovala po Juzni Ameriki tam bom priblizno en mesec, nato pa bom odsla v Juzno Afriko, kjer bom prepotovala tudi ostali del Afrike – tam bom priblizno 2 meseca, zanima me naslednje, kdaj in kje se lahko cepim, ter proti cemu, kajti obiskala bom dva kontinenta, katera sta kriticna glede nalezljivih bolezni.
Hvala za odgovore in lep pozdrav.

Spoštovani,

za potovanje v omenjeni dve državi se priporoča naslednja cepljenja: proti hepatitisu A (virusna črevesna nalezljiva bolezen, ki se prenaša z okuženo hrano, vodo in kontaktno),
proti rumeni mrzlici (virusna nalezljiva bolezen, ki se prenaša s piki komarjev; ponekod je cepljenje priporočeno, v nekaterih državah je celo obvezno).
Priporoča se tudi, da preverite, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti davici in tetanusu in imunost izboljšate z ponovnim odmerkom cepiva.
Glede na cilje in način potovanja nekatrim potnikom svetujemo tudi cepljenje proti steklini.
Poleg cepljenj se priporoča tudi zaščita s tabletami proti malariji,
uživanje “varne hrane in vode”, zaščito pred piki insektov, ter da s seboj vzamete ustrezno “potovalno lekarno”.
Cepite se lahko v ambulatni za potnike na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana, Zaloška 29, vsak delavnik od 7.30 do 13.ure, tu dobite tudi tablete proti malariji. Proti rumeni mrzlici se lahko cepite le na Inštitutu za varovanje zdravja RS, Trubarjeva 2, Ljubljana (potrebno se je vanprej naročiti) ali na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper.
Svetujemo vam , da s cepljenji začnete vsaj mesec dni pred potovanjem.

Lep pozdrav,

Eva

New Report

Close