Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija adenovirus??ekstremna vročina traja že 8 dni

adenovirus??ekstremna vročina traja že 8 dni

Pozdravljeni. Naš 5 in pol let star fant je prejšnji petek dobil vročino 38 st.. V soboto se mu je popoldan ponovila in dvignila na 40 in še čez. Brez kakšnih posebnih dodatnih znakov težav razen zelo občasnega kašljanja. Čez nekaj dni se je zraven pojavil še zamašen nos, ki se mu je včeraj pridružil še izcedek. Ima vnetje oči, ki se je danes stopnjevalo tako da je v kotičkih zunaj oči močna rdečica znotraj pa so prav tako rdeče in ko gleda ima ves čas na pol priprte. srbijo ga in iz njih mu teče. Kašelj se pojavlja pogosteje. Velikokrat ga tišči na blato vendar večinokrat ne pokaka skoraj nič ali pa je blato v bolj tekoči obliki. Nekajkrat ga je v tem času tresla mrzlica. Ves čas veliko pije (je žejen), poje pa bolj malo.

Skrbi nas, ker visoka vročina (čez 40) še vedno traja. Razmiki med potrebami po zdravilu za vročino pa so postali zelo različni. Ponoči zdaj vmes mine že 7-8 ur, čez dan pa zdržimo 3-5 ur. Izmenično mora ves čas jemati calpol (2x5ml) in brufen(najprej predpisanih 5ml, ki smo jih potem sami zmanjšali na 2,6ml, saj je bil učinek 5-tih ml zelo brutalen – temperatura mu je v kratkem času padla tudi za 4 stopinje), ker velikokrat do potrebe po naslednjem odmerku ne mine niti 3 ure, pa je vročina že okoli 39,8. In porast je velikokrat zelo hiter. Tudi po pol stopinje v 10-15-tih minutah.

Vsak dan je bolj utrujen. Danes bolj ali manj poležava in spi. Ko se je zbudil je imel kri na ustnicah in v ustih, katerega izvora nisem uspela določiti. Ne morem izključiti počene ustnice, lahko pa je vzrok tudi drugje…

Vedno bolj me skrbi. Popil je že flaško in pol calpola in flaško brufena. Vročini pa še kar ni videti konca. In zdaj me dodatno skrbi še močno povečano vnetje oči, izcedek krvi… Je sploh dovoljeno tako dolgo jemanje protivročinskih zdravil? Bojim se, da ga bomo čisto predozirali.

 

V sredo je bil pri logopedinji. Pogledala mu je grlo, ušesa, nos in trebuh ter določila, da gre brezdvomno za Adenovirus, ki pač mora miniti sam od sebe in da nima smisla po kakšni dodatni kontroli krvi, … ker bo pač pokazalo visoke vnetne parametre. Lepo naj počiva in jemlje protivročinska sirupa. Če je potreba naj jih pač vzame pogosteje. (calpol lahko tudi na 4 ure, 6xna dan. In čisto po nepotrebnem bi naj zmanjšali dozo brufena, ker s tem nismo dosegli nič razen krajšega učinka, saj hitro zbijanje vročine za telo ni noben šok, kot tudi ne vročina in mrzlica. Potrpežljivo smo torej čakali do danes v upanju, da mine, pa noče in noče. Kaj naj storimo? Kar čakamo in jemljemo protivročinske sirupe v potokih?

Lepo prosim za nasvet.

Tanja

Znano je, da adenovirusna inkfekcija poteka natančno tako, kot ste napisali. Lahko traja tudi 2-3 tedne ob visoki vročini in vseh naštetih znakih. Pomembno je, da otroka sledimo na 3-4 dni s pregledom, po potr4ebi tudi s pregledom krvi, da ne spregledamo bakterijskega poslabšanja (kar bi ga zlahka, glede na to, da ima itak swkozi vročino).

Gre pač za bolezen, ki jo je potrebno preboleti po naravnem poteku, s protivročinskimi sredstvi pa lajšamo stanje, znižujemo rfrekvenco dihanja in srčno frekvenco (ki sta pri visoki vričini vedno kar precej povišani, kar pomeni didatno breme za telo), skrbimo za primerno hidracijo in čakamo, da mine:=(

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close