AD kljub dieti
Naš 10 mesečni sinko je alergičen na jajca, kožni test je bil močno pozitiven, IgE pa niti niso tako slabi (celokupni 40 IE). Testiran je bil le na jajca in mleko. Dober mesec sva oba na brezjajčni dieti in na Urtiki III, za začetek pa sem njemu ukinila še vse žitarice z glutenom (AD se je pojavil hkrati z uvajanjem žitaric). Žitne kašice mu pripravljam s prilagojenim kravjim mlekom, na katerega ni bilo reakcije. Koža se je z dieto, emoliensom in občasno Elocomom počasi umirila, občasno se še poslabša in srbi. Tako hudo, kot je bilo na začetku, pa na srečo ni več.
Čez en mesec grem v službo, sinko pa v varstvo. Že tako bo problem s prehrano, ker bo morala gospa, ki pazi več otrok, zanj posebej kuhati. Do takrat sem ga želela navaditi na čimbolj “normalno” prehrano. Uvajati sem pričela s 4 dnevnim razmikom. Zataknilo se je že pri ajdi – poslabšanje kože, res pa je, da je bil istočasno prehlajen. Pšenica (kruh) – 5. dan drobni izpuščaji po trupu, ki ne srbijo, srbečica pod brado in pod koleni (njegovi običajni mesti za AD). Potem sva poskusila še navadni jogurt in skuto, naslednji dan se je koža še poslabšala.
Vem, da AD ni le alergija na hrano, vendar ne vem, koliko časa običajno mine od zaužitja “problematične” hrane do pojava kožnih simptomov. Tudi sama poskušam biti čimbolj striktna pri dieti, da bi dobil čimmanj strupov z mojim mlekom, problematični pa so aditivi v hrani, ki se jim ne moreš povsem izogniti.
Kakšne so vaše izkušnje? Meni se zdi, da smo šele na začetku “potovanja” in da nas čaka še ogromno učenja. Sploh ne vem, ali naj mu še kaj uvajam ali naj grem spet na prehrano 6 mesečnega dojenčka. Sinko pa bi počasi rad jedel, kar jesta ati in mami…
Nam so na pediatrični rekli, da ima naša deklica alergijo na jajca, na mleko pa ne. Nekaj časa sem bila na dieti za oboje in je bilo na začetku bolje, potem pa praskanje kljub dieti. Šli smo na teste na Bicom in ugotovili, da na jajca nimamo alergije na mleko pa ja. To smo tudi sami ugotovili, ko smo naredili kašico z aptamilom in je takoj dobila pike okrog ust. Poleg tega še oba lecitina (emulgatorji, ki so skoraj povsod), olja, citruse in še kaj. Pojdite se testirat, da ne boste tavali v temi in vsak dan ugotavljali kaj smo zdaj spet narobe pojedli.