AD, elidel, nasvet prosim
Mojemu 8 letnemu sinu se je v mesecu juniju po telesu spustilo veliko flekcev (po nogah, hrbtu, na pregibu komolca, kolena…). V oktobru je bila postavljena diagnoza atopični dermatitis. Dermatolog mu je predpisal za terapijo samo nego, in to 3x dnevno mazanje s kremo. Zjutraj in popoldne z Adermo zaščitna krema, zvečer pa z ureo v eucerolu. Po telesu se je stanje takorekoč hipno popravilo, v pregibih, predvsem kolena, pa je še vedno slabo (vendar bolje kot pred nego). Sin je prerastel sum na astmo, tako da je alergik na konjsko in pasjo dlako (to mu je sprožalo poslabšanje astme, verjetno mu bi še vedno, klinični testi so pa vsi negativni). Dermatolog mu je dal kri na preiskavo, izvid je bil celokupni Ige 903. Verjetno je tu prisotna tudi alergija na dlako. Na pršico ni alergičen. Precej sem mu omejila mleko, s tem se je koža na rokah skoraj popolnoma izboljšala. Ali je možno, da na rokah povzroča izpuščaj drug alergen, kot na nogah?
Pred 14 dnevi sem ga mazala (kremo je imel še od prej, od pediatra) z elidelom in pa 4-ih dneh je bila koža pod koleni super. Mazanje sem prekinila. Danes se mi zdi, da se je koža začela zopet slabšati. Zanima me, kako pogosto ve mažete svoje otroke s to kremo in kdaj jih namažete?
Upam, da ni napisano malo preveč zmedeno, vendar imam en kup vprašanj, za katere ne vem odgovora. V januarju je sicer naročen pri dermatologu in tudi na pediatrični kliniki v lj pri alergologu, vendar vas prosim, če mi lahko odgovorite na vprašanja. Zanima me tudi, če ti, ko dobiš rezultate alergološkega testiranja, povedo tudi za navskrižne alergene, če greš po tem še k alergologu, ali v šoli kaj komplicirajo z dietno prehrano.
Sama sem ugotavljala, na kaj bi bil lahko alergičen, pa se mi zdi, da na mleko je, na mlečne izdelke pa ne (je to možno?), na pšenico ni, na jajca verjetno tudi ne. Ni mi pa jasno, kako je z oreščki (je možno da je na orehe in arašide, na lešnike pa ne?). Mislim pa, da je alergičen tudi na krompir.
Prosim vas, napišite mi svoje izkušnje.
Hvala in vse lepo v novem letu.
Draga eka, mislim, da je IgE 903 ogromna številka. Moj ima “samo” 386, pa je njegova koža v razsulu.
Tudi mi smo hodili k dermatologu kar veliko časa, pa smo dobivali kremice, ki niso nič pomagale, v bistvu smo samo blažili težave, bistvo problema pa je ostajalo.
Zato sem zahtevala, da mu odvzamejo kri in ugotovijo na kaj bi lahko bil alergičen. Šele, ko smo ugotovili vzrok (pšenica, beljak, gluten, mleko), so me poslali z njim iz dermatološke v alergološko ambulanto. Potrebovali so zelo dolgo, da jim je potegnilo.
Tudi moj je lažji astmatik.
Prosim, da ga z Elidelom mažeš res, ko je strašna kriza in to zelo na tanko. Ta krema je menda zelo škodljiva in mislim, da so na MON že krožili linki na to temo. Predlagam ti, da ti pediater napiše dobro negovalno (z olivnim oljem) kremo, ali pa kupiš sama kremo A-DERMA EXOMEGA (z ekstraktom Rhealba ovsa in omega 6 esenc.maš.kislin), ki je namenjena atopični koži.
To s kremo je samo začasna rešitev, najbolj nujno pa je, da se odpraviš nujno k alergologu ali pa (pri nas v MB obstaja dežurba dermatološka) na dermo in zahtevaš krvne teste, da se ugotovi, na kaj bi bil otrok alergičen.
Naj še omenim, da so vse kremice, ki jih boš kupila sama, zelo drage, kar pa je nič proti temu, koliko stane hrana za otroke z alergijami.
Upam, da bo tvojemu sinu čim prej lažje.
LP
Saj ga negujemo z negovalnimi kremami (3x dnevno). Koža je sicer slaba, ni pa v razsulu. Pri dermatologu so mu vzeli kri in določili celokupni i+ige, za naprej so naju pa poslali na pediatrično. Tudi meni ni jasno, zakaj je tako visoka številka.
Pri Elidelu mi res ni jasno, zakaj v navodilih piše, da če v 6-ih tednih ni izboljšanja, naj se posvetujemo z zdravnikom.
Hvala za odgovor.
Meni pa se zdi, da Elidel ni tako škodljiva krema. Jo tudi najbolj priporočajo, saj ne vsebuje kortikosteroidov, ki bi tanjšali kožo. Je pa res, da potem ni tako “močna” in deluje le, če ni zelo poslabšano stanje. Mi smo z njo mazali hčerko 1x na dan; ko se je stanje tako poslabšalo, da si je spraskala do krvi, Elidel ni več pomagal.
Pozdravljene,
moja hči ima po zadnjih testiranjih celokupni IgE 4467 (stara je šest let in pol). Koža pa je popolnoma normalna (tok, tok, tok – trkam da taka ostane), včasih pa se ji kljub strogi dieti pojavi kakšen izpuščaj – največkrat na zadnji strani stegen in na rebrcah.
Pri atopičnem dermatitisu je potrebna redna in dosledna nega – vsakodnevno tuširanje in dvakrat dnevno mazanje z mastnimi mazili, ki ohranjajo kožo mastno (Unguentum Emolliens). Po izpuščajih pa se nam najbolj obnese Elocom (tenko namažeš enkrat in je mir).
… v letu 2007 Vam vsem želim: nič izpuščajev, nič astmatičnih napadov in ogormno veselja in sreče!
Lp, T.
ŽIVJO!KOT ŽE VELIKO STARŠEV IMAMO TUDI MI DEČKA,KI JE STAR ŽE 4 LETA Z DIAGNOZO ATOPIČNI DERMATITIS.VELIKOKRAT SEM ŽE PISALA IN ŠE DO DANES NISMO NAJDLI ZDRAVILO OZ.KREMO S KATERO BI LAHKO SINU OLAJŠALI SRBENJE IN POPRASKANO KOŽO NA OBRAZKU,VRATU IN ROKICAH.MOREM POVEDATI,DA SMO POMOČ POISKALI TUDI ŽE DRUGJE IN NE SAMO PRI DERMATOLOGU IN ALERGOLOGU. TUDI V VRTCU SMO IMELI PROBLEME,KER NOČEJO SODELOVATI Z ZDRAVLJENJEM,KER PRAVIJO,DA ONI NISO ZDRAVSTVENA USTANOVA AMPAK VZGOJNO VARSTVENA USTANOVA.ŽIVIMO ŽE OD 5 MESECA S TO BOLEČINO IN ZNOVA IN ZNOVA ME BOLI SRCE,KO VIDIM SVOJEGA OTROKA KAKO TRPI IN MU NE MOREMO POMAGATI.SPRAŠUJEM ALI JE MORDA ŠE KAJ, KAR BI LAHKO POMAGALO NAŠEMU MALČKU.ČISTO SMO ŽE IZMOZGANI KAR SE TIČE TEGA.HVALA ZA VAŠ ODGOVOR.
MAMICA Z BOLEČIM SRČKOM