AC ali horionska biopsija
Spoštovani.
stara sem 39let. Pred pol leta so v 20t delali AC in ugotovili trisomijo18. Sedaj sem ponovno zanosila, vendar me je groza, da bi se stvar ponovila. Glede preiskav sem premišljevala, da bi se tokrat odločila za horionsko biopsijo, zato vas prosim, če mi lahko odgovorite na nekaj vprašanj v zvezi s tem:
1. ali s to metodo 100% ugotovijo morebitne nepravilnosti?
2. ali so splavi zaradi posega bolj pogosti kot pri AC?
3. koliko časa se čaka na izvid, oz. ali se lahko proti doplačilu dobi izvid prej kot sicer
4. kaj bi mi Vi, kot strokovnjak priporočili – AC ali horionsko biopsijo- glede na moja leta in izkušnje. Naj omenim še to da sem imela pred 3 leti spontani splav v 8 tednu.
Hvala za Vaš odgovor!
1. Če preiskava optimalno uspe potem je izvid horionske biopsije zelo zanesljiv. V 1% primerov sicer horionsko tkivo iz katerega se kasneje razvije posteljica nima povsem enakega kariotipa kot plod zato je izjemoma potrebno kariotip verificirati še z kariotipom iz celic plodovnice (amniocentezo)
2. Da. po horionski biopsiji je približno 2% splavov.
3. V Sloveniji delamo izvid direktne (hitre kulture), ki je dokončan najkasneje v enem tednu, verificiramo ga še z dolgotrajno kulturo, ki traja približno 14 dni. Časi dokončanja izvidov za za vsak lacitogenetski laboratorij nekoliko različni Na čas dokončanja izvida doplačilo nikakor ne more vplivati, saj so vsi vzorci, ki pridejo v laboratorij enakovredni, vpliva pa organizacija in obremenjenost citogenetskega laboratorija.
4. Amniocenteza je res nekoliko kasnejši poseg, vendar je bolj varna. Če želite izvid v nekaj dneh lahko zaprosite za samoplačniško preiskavo fluorescenčno in situ hibridizacijo, ki vam da odgovor o naključnih napakah števila kromosomov v nekaj dneh.
Nikar pa ne pozabite, da je tveganje, da se vam ponovno rodi otrok s kromosomsko napako relativno majhno, in da ne odstopa od tveganja pri drugih 39 letnicah, ki se jim to še ni dogodilo.
Če zmorete preženite skrbi in se raje veselite, saj vendar pričakujete!
Skrbi naj vaše zdravnike…
Srečno!
Spoštovana gospa zdravnica,
obračam se na vas z vprašanjem,kako je poteka postopek HB in v kakšnem razmerju med nevarnostju,namreč možnostjo splava proti AC?…
Stara sem 42 leti,lani sem rodila mrtvega otroka pri 22 tednih,kateri je bil obsojen na to zaradi neuspešne in usodne AC.Na isti dan po porodu smo dobili iz MB gen.zapisnik,da imamo popolnoma zdrav moški kariotip…
A ni to katastrofa?…Ko izgubiš popolnoma zdravega otročička…
Upanja pa nismo izgubili…Trudimo se naprej..
A kako se da izogniti takšnemu AC-ju?…
Hvala vam za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
dovolite, da se pridružim tej temi, ker se moje vprašanje nanaša na rezultat horinske biopsije.
Zaradi starosti (43) in trisomije 18 v prejšnji nosečnosti sem se odločila za biopsijo horionskih resic, ki so jo opravili v Mariboru pred dobrim tednom. Danes sem prejela rezultat hitre analize, ki pravi, da kaže na normalno število kopij kromosomov 13, 18 in 21 ter se ujema z moškim spolom. Dodano pa je, da citogenetskega izvida ni mogoče izdati, ker v kulturi horionskih resic ni bilo mitoz.
Če se še prav spomnim iz časov študija, je mitoza faza v razmnoževanju celice.
Zanima me, ali se torej lahko veselimo kromosomsko zdravega fantka ali pa je še vedno doloeno tveganje, glede na to,da ni bilo mogoče izvesti citogenetske preiskave?
Zahvaljujem se vam za odgovor (ki ga seveda z nestrpnostjo pričakujem)!
S preiskavo so bile izključene najbolj pričakovane kromosomske napake v številu kromosomov, ki so povezane s starostjo nosečnice. Izključen je Downov sindrom in trisomije 13 in 18.Tega se brez dvoma lahko veselite, strukture drugih kromosomov pa ni bilo mogoče analizirati, na srečo pa so strukturne kromosomske napake veliko redkejše…
LP