A grizenje škoduje bradavicam?
Ojla!
Sem vedela, da se pred dobrim mesecem dni, ko je tekla debata o slabostih dojenja ne bi smela hvalit, kako je pri nas vse super glede dojenja.
Namreč hčerka (14 mesecev) me je začela noro gristi v bradavice. In sedaj me zanima, ali lahko to dolgoročno škuduje bradavicam oz. dojkam? Ne se smejat, ampak nam so kot otrokom govorili, da če se bomo grizli ali ščipali (med seboj), bomo dobili raka. Verjetno, da so nas s tem samo strašli, da tega ne bi počeli.
In mala mi je kar močno poškodovala bradavici. Pred približno mesecem dni me je tako močno ugriznila, da sem kar kriknila (verjetno ni najboljša reakcija), pritekla mi je kri in tudi pozna se – tam kjer je bil ugriz, bradavica kar odstopa oz. lahko jo zaviham nazaj!!!! In kraste so se naredile. Čez par dni pa je isto naredila še na drugi. AUUUU! In da bi bilo še slabše, smo se ravno tedaj potepali na drugem delu sveta in sva se skoraj samo dojili, ker ni hotela jesti drugega. To je gotovo samo stvar še poslabšalo, ker bradavici nista bili več navajeni na toliko dojenja. Tako, da ko je bila vrsta na dojenju, me je kar stiskalo in stiskala sem tudi zobe, ampak kaj sem pa drugega hotla, ko pa ni hotela skoraj nič drugega jesti?? Drugače pa glede količine mleka sploh ni bilo problemov, povpraševanje-ponudba velja.
In še sedaj me od časa do časa ugrizne. In to ponavadi na koncu, ko se ona že lepo naje, me kot za slovo še ugrizne in potem se odklopi in odhiti naprej. Ampak odklopi se tako, da ima ustnice stisnjene, torej me še dodatno podrgne z zobmi. Sicer ji rečem, da to mamico boli, ampak ne pomaga kaj dosti. A imate mogoče tudi kakšno skupino, ki bi se “pogovorila” s tem grizlijem? 🙂
Zelo nerada bi jo jaz odstavla. Vedno sem mislila, da jo bom tako dolgo dojila, dokler se ne bo sama odstavla. Jaz bi jo edino v primeru, da bi bila ponovno noseča in bi me bradavici preveč boleli. Ampak sedaj pa ne vem… ne vem, če je to dobro za moje bradavice.
Pa mislim, da ni to znak, da se odstavlja. Ker mi sama zleze v naročje, se naštima v položaj za dojenje in reče “ama-ama”. In če nisem dovolj hitra, začne sama iskati dojko. Ampak sedaj jaz več nisem tako sproščena pri dojenju, nonstop jo “imam na očeh”. Počutim se, kot da sem v žrelu krokodila, ki me lahko vsak čas šausne. 🙂
Saj ne vem, kako mi lahko pomagate. A to grizenje s starostjo upada? A bi kaj pomagalo, če si nabavim nastavke za dojenje? Vsaj toliko, da si bradavici opomoreta? Torej, a mi s tem grizenjem kaj škoduje ali lahko veselo naprej dojim in upam, da jo bo enkrat minilo? Oz. kaj drugega še lahko naredim?
Hvala lepa za odgovore in oprostite na dolžini, saj vsak misli, kako je njegov problem edinstven.
Pozdravčič!
Timoteja pozdravljena,
ja, postavila si zelo zanimivo vprašanje. Najprej, na kar pomislim je to, da če bi grizenje otrok škodilo ali povzročalo raka, saj potem nobena ženska ne bi več hotela dojiti! In potem bi verjetno človeštvo izumrlo že precej prej 🙂 kot si prerokujemo. Žal pa je velikokrat prav grizenje tudi vzrok, da ženske otroke odstavljajo prej, kot so si mislile.
Kaj lahko storiš ob grizenju, si lahko prebereš tukaj. Se opravičujem, ker navajam le povezavo, to ne pomeni, da te na hitro odpravljam, ampak da sem le malce v stiski s časom, ker smo doma vsi položeni z virusi in prehladi…:
O ranjenih bradavicah in receptih za celjenje, pa tukaj:
Draga Timoteja,
dojenje je eden od najbolj pozitivnih in pomembnih dejavnikov tudi za zdravje matere, saj so številne znanstvene raziskave dokazale, da imajo matere, ki dojijo manj raka na dojkah in rodilih ter manj osteoporoze.