Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja 8-mesečni otrok noče jesti kar bi že moral !!!

8-mesečni otrok noče jesti kar bi že moral !!!

Pozdravljeni,

imam 8 mesečno hčero, ki ima nadvse rada Comformil 2. Ker imamo v družini veliko alergij, nam je pediater svetoval čim kasneje začeti z gosto hrano in še to zelo previdno. Začela sem nekje sredi 5. meseca starosti. Zdaj pa imam problem, da mi težko sprejme še kakšno drugo hrano. Trenutno ima rada in je frutke (vse po vrsti), sveže sadje, skuto, žemljo, od zelenjave pa samo korenje in “pire” krompir. Hippove zelenjavne pripravke ne mara, prav tako ne sveže skuhane zelenjave (cvetače, špinače, brokolija) in tudi nobenega čokolinota, keksolinota, grisolinota ali katerega od Hippovih kašic. Naj povem še to, da smo v 6. mesecu ugotovili, da ne prenaša rižkota in vse kar je v povezavi z rižem – močno bruha in lahko dobi tudi vročino.

Ta teden mi je na mojo srečo začela jesti govejo juho z rezanci (prežvečeni) in krompir s piščančkom.

Prosim za pomoč, kako naj svojo malo navihanko pretentam, da bo jedla tudi drugo hrano.

Hvala in lep pozdrav,
Anita

Draga Nita, po meje ni nic narobe, ce tvoja malcka se ne je vsega , kar bi morala jesti.Ves , otroci imajo prirojen cut za to, kaj morajo jesti in kaj nocejo in tudi sami odlocijo, gdaj bodo zaceli.Eni zacnejo pridno papati vse po vrsti ze pri stirih ali petih mesecih, drugi pa recimo komaj pri osmih ali se kasneje.Po mojem je v redu ,d da ji dajes pac to kar si napisala, pa ceprav vsak dan samo malo pireja in korencka.Po malem pa ji pri kosilu poiskusaj dajati okusat vase stvari, seveda ne preslane in premocne.Bos videla, da bo scasoma vse tako, da bo vsec tebi in koncno tudi njej.Res je vsak otrok oseba zase in ni je knjige na svetu, po kateri bodo jedli vsi otroci vse stvari naenkrat.Torej , mislim, da tvoji malcici ne bo nic manjkalo, ce bo se nekaj casa jedla stvari, ki si jih napisala.Ce jo boste silili s stvarmi, ki ji niso vsec, lahko dobi samo velik odpor do hrane in veliko predispozicijo za kasnejse slabe prehranske navade.Pa cimvec potrpezljivosti in prisluhni svojemu otroku..

Lp Mojca

TUDI MI SMO IMELI PRI NAŠI VNUKINJI KUP PROBLEMOV S PREHRANO.
NPR.:NI JEDLA MALIN IN JAGOD SPOMLADI, SEDAJ JESENI PA SPROTI
POJE VSE DOZORELE SADEŽE.
TAKOLE TI BOM REKLA:
DAJAJ JI JESTI ČIM VEČ RAZLIČNE ZELENJAVE ,ČIM BOLJ POGOSTO.
POSKRBI, DA JI NOV OKUS PRIDE VSAJ V USTA, DA GA OBČUTI,
POTEM JE PA NE SILI VEČ.
POTREBOVALA BOŠ VELIKO POTRPLJENJA.
KAR SE PA HIPPOVE KAŠICE TIČE ,PA JE , RESNICI NA LJUBO ZANIČ.
DAJAJ JI SEZONSKO DOMA KUHANO ZELENJAVO IN ČIM VEČ
SADJA.

ŽELIM TI VELIKO VESELJA S MALO NADEBUDNICO.

Hvala za dragocene nasvete!

Pozdravček,
Anita

Pozdravljeni,

Imam 7 mesecev staro hčerko, ki je jedla že vse ( minešterce, jogurt, sadje, krompir pire, špinačo…) poleg svojega mleka. Nekega dne že zjutraj ni odprla ust za popit svoje mleko, malo sem počakala in ji ga dala kasneje, potem ga je popila. Za kosilo se spet pojavi problem noče odpirat ust za pojest mineštro, tako da z muko pojemo polovico, ostalo pa še kasneje popoldan. To traja nekaj dni, dokler sploh noče več odpirat ust ne za dudo ne za hrano po žlički. Skratka prej je imela 5 obrokov dnevno, sedaj jih poje lahko tudi samo 2. Nevem kaj bi lahko bil razlog, ker ne kaže nobenih simptomov bolezni, nima vročine, je živahtna, samo malo več prespi kot ponavadi. Mogoče je začela delati zobke in je to razlog da noče jest, ker jo morda bolijo dlesni. Ali imate mogoče kak nasvet ali je imela katera tak podoben problem in kaj narediti
? hvala za kakršenkoli odgovor.

Tanja

Smo šli čez vse možne faze. Od tega, da sem ji komaj nosila žlico k ustom, tako hitro je jedla, do tega, da ni hotela odpreti ust in smo šteli žličke v dnevih. Takrat se je dejansko izkazalo, da je kmalu pokukal prvi zobek. Ima pa še sedaj bolj in manj ješče dneve ali kar obdobja, jaz pa sem se takrat naučila, da se ne sekiram na zalogo oz. kot je dejala naša pediatrinja: Ko bo dovolj lačna, bo jedla tudi kitajsko. Dokler je vse ostalo bp, ni razloga za skrb.

nam pa je pediatrinja svetovala, da začnemo z 6 meseci in ne prej..potem pa smo začeli pa se jima ni dopadlo..smo prestavili za dva meseca..potem pa skoraj nič težav..samo počasi.. .
Tudi jaz ne maram konzervirane in davno pripravljene hrane kaj pa ti? Misliš,da je zdrava in ima dovolj vitaminov za mali organizem v razvoju?
Predlagam, da otroku pripravljaš sveže obroke. Kar pokuhaš na koncu zabeli še z žličko avokadovega, konopljinega olja ali posebne mešanice za otroke (omega3 in 6)..pač naredi pire (skupaj zmiksaj) z krompirckom in brokolijem npr.. jim gre bolje v slast ce ima dva zrnca soli in dodano mascobo. Prav tako imata moji radi frapeje..za podlago pa je lahko njim ljubo mleko. Lahko zmiksaš kompot..danes je veliko več pameti in vedo da ni potrebe da otrok takoj je vse..za to bo čas še celo življenje.. .

Čokolino in ostalo umetno sr..pa raje ti pojej (jaz si privoščim 2x na leto :-)), na srečo otrok naravno zavrača vso to kemijo..barve, okuse, aditive, pesticide in totalno preveč sladkorja.

Za drugo mamico: če otrok zavrača hrano in pijačo je lahko angina, viroza, zobki, afte (skeli!).. . Pomembno je da dobi dovolj tekočine. Le to lahko dajete ves čas po požirkih, žlički, pipeti.. .

New Report

Close