Najdi forum

6 prstkov

Pozdravljeni!

Sem študentka stara 24 let. Zanima me naslednje:

Ob rojstvu sem imela 6 prstkov na vsaki roki. Šesti prstek je bil na zunanji strani palca. Bil je majhen, z nohtkom in kostjo ali hrustncem (ne vem natančno). Na palec pa je bil pripet samo s kožo, tako da je bingljal. Kasneje so mi ta dva prstka odstranili. Po obliki rok (palcev) se vidi, da roka ni običajna, vendar drugih pomanjkljivosti ne čutim. Vse lahko delam normalno, razen pri odbojki moram paziti na sprejeme servisov.
Tudi moja 4 leta mlajša sestrica se je rodila s 6 prstki.
Oče pa je imel na notrani strani tudi en prstek več. Prav natančno ga nisem izprašala, ker mislim, da je bila to kar boleča izkušnja ob najinem rojstvu. Ga pa seveda bom, ko bodo načrti za naraščaj bolj blizu. Torej: Očka je imel na notranji strani prav kost. Ko mu potipam roko, prav čutim ”kostni nastavek” za prst.
Zanimivo je, da se nihče ne spomni nobenega sorodnika po očetovi strani s podobnimi težavami.
Ali bi se lahko s kakšno genetsko analizo temu pojavu izognila pri mojih otrocih?
Vem, da je ta težava zgolj lepotna, pa vendar…

Hvala in lep pozdrav!
Barbara

Draga Barbara!
Verjetnost, da bi se vaš otrok rodil s 6 prstki je približno 50%. Tisti otroci, ki se bodo rodili z običajnim številom prstkov, dedne nagnjenosti, da bi se jim rodili potomci s šestimi prsti na rokah, ne bodo prenašali naprej. Z genetskimi preiskavami odločujočega povezanega gena ne moremo odkriti, pač pa so prstki dobro vidni pri UZ preiskavi. Današnje znanje še ne omogoča učinkovite prenatalne genetske terapije. Če bi imel vaš naraščaj 6 prstkov, bi mu plastični kirurg po rojstvu lahko odstranil odvečni prstek. Saj vi ne bi želeli kaj drugega ali pač?
LP

New Report

Close