6-mesečnica – ukiniti dojenje ponoči
Živjo!
Doma imam že 2 in pol letnega sinčka, ki sem ga dojila 16 mesecev. Zaradi službenih potovanj sem takrat nehala. Še zadnji mesec sva se dojila po parkat na noč + zvečer in zjutraj. Otrok je začel bolje spati, ko smo dojenje ukinili. Sedaj imam doma spet hčerko, ki bo stara 6 mesecev. V eni knjigi sem prebrala, da že sedaj ne potrebuje več nočnega crkljanja. Seveda bi rada tudi jest enkrat prespala noč :-))) A je čisto prezgodaj, če bi pri 6-mesecih postopno ukinjali nočne podoje?
LP
Anre, to je odvisno predvsem od otroka samega. Če lepo napreduje pri rasti in razvoju ter če vi z nočnim odstavljanjem nimate težav, potem naredite tako, kot se zdi prav vam.
p.s. velikokrat preberem navezo nočno dojenje = zbujanje. Ni nujno, da je temu tako, otroci so si namreč zelo različni.
Pa ste prepričani, da vam bo uspelo? Zadeva ni čisto odvisna od vas, ampak tudi veliko od vaše punčke. Moj drugi sin bo prihodnji teden star 6 mesecev, ravno danes je dobil prvi zobek, in prav nobene možnosti nimam, da bi mu odvzela njegovo nočno rutino. To vem čisto podzavestno. In tudi pri prvem otroku sem vedela, čeprav sem večkrat brala, da pri 6 mesecih ponoči ne rabijo hrane. No, moja dva (sta) jo rabi(l)ta vsaj malo. Vsaj enkrat sta res lačna. Ali morda tudi dvakrat . Več pa ne. Zakaj (sta) se pa potem zbujala še petkrat zraven in dojila? Ne vem. Pač rabita bližno, nočeta biti sama in nič drugega ju ne spravi nazaj spat, kot dojka.
Zdaj pa še zobki. Včeraj ponoči se je prvič zgodilo, da je dojko, potem ko se je dvakrat ali trikrat že podojil, nenadoma odklonil. Potem jo je odklonil do jutra še dvakrat in ni hotel spati. Morala sem ga nosit po stanovanju in miriti. Danes vemo, kaj je bilo. Prvi zobek.
Morda vam uspe, ampak meni se zdi pri mojih dveh izkušnjah skoraj nemogoče, da bi šestmesečnika, ki se ponoči zbuja, kar – kot se reče – “na lepe oči” prepričali, da bo ponoči spal.
Tudi meni bi se prilegla vsaj tu in tam kaka mirnejša noč. Pa mi ni prvič uspelo z nobeno finto. Kaj pri 6 mesecih, še veliko kasneje ne, recimo pri 10-ih. Ne z vodo, čaji, guncanjem, nošenjem po eno uro več dni zapored. Zdaj, pri drugem, raje niti ne poskušam. Škoda spanja, kolikor ga že je.
Če vam uspe, prosim, sporočite, kako se je vaš otrok odzival.
Čim več dolgih in mirnih noči.
Mojca