38. teden – vprašanja
Spoštovani
Noseča sem 38 tednov, stara sem 30 let, prva nosečnost – glavnem brez večjih težav.
V soboto po sprehodu se je izločil sluzni čep – kot en prozorno rumenkast žele, nič krvav. Prejšnjo noč me je zelo bolelo v križu in pa tako kot ob menstruaciji. V ponedeljek po sprehodu se je spet izločila sluz, spet brez krvi. Popoldan istega dne sem imela ctg, ki je kazal rahle popadke na 6 do 7 minut, bil je reaktiven, otrokov pulz med 130 in 170. Bila sem tudi vaginalno pregledana in ginekologinja je ugotovila da sem za 1 prst odprta, da je vse že zelo mehko, glavica močno pritiska na dol, porcija cela, mehur drži. Mi lahko povesto preprosto kaj to pomeni? Po pregledu je bila doma malo krvi, potem pa še do danes malo rjavega izcedka. Danes ponoči pa se je spet izločila večja količina sluzi pomešana z rjavim izcedkom. Kaj vse to pomeni? Je to znak, da se lepo odpiram? Se sluzni čep lahko izloča toliko časa?
Koliko bi naj bila odprta, da me obdržijo v porodnišnici? Ultrazvoka nisem imela, na zadnjem v 32 tednu je bilo vse vredu. V katerih primerih se naredi ultrazvok še zdaj tik pred porodom?
Pa samo še eno vprašanje, ali lahko lajšajo bolečine z epiduralno analgezijo tudi med 2 in 3 porodno dobo ali pa samo med prvo?
Lepo prosim za odgovore in hvala za vaš trud.
Spoštovani,
dogodki in težavice, ki jih naštevate, so značilni za zadnje ure in dneve pred začetkom poroda oziroma popadkov. Kdaj točno se bo porod začel žal ni mogoče napovedati. Tudi sluzni čep se izloča na 100 načinov in ni pravila, saj to ni enkratna snov, ki se izloči in je ni več temveč se ves čas tvori v žlezah materničnega vratu. V porodnišnici vas utegnejo zadržati, ko ocenijo, da bo s preprostimi ukrepi(npr. s predrtjem ovojev) porod začel oziroma pospešil in ne bo predolg. To je običajno, ko je MU odprto vsaj 3 do 4 cm. Pred porodom se včasih naredi tudi še UZ pregled, vendar le, če z njim odgovorimo na kakšno vprašanje, na katerega drugače ne znamo ali pa vsaj ne z gotovostjo kot so npr. lega, vstava, položaj in drža ploda, velikost pri ogromnem trebuhu ali zelo majhnem trebuhu, sumu na spregledano več plodno nosečnost. prezgodnjem razpoku jajčnih ovojev pred 37. tednom nosečnosti ipd. Epiduralno anestezijo se nastavi v aktivni fazi 1. porodne dobe, ki je najdaljša(lahko 6 do 8 ur) in najbolj utrudljiva, zgolj za drugo porodno dobo je nima smisla nastavljati, ker je kratka, razen, če menimo, da bo daljša (> 1 uro) ali pa je porodnica res utrujena in ji z drugimi sredstvi ne uspemo bolečine zbiti na vzdržno raven, da o 3. porodni dobi ne govorim, ker praviloma sploh ne boli več in se izloči le še posteljica (traja pa < 30 minut).
Spoštovani, danes sem imela pregled v 38. tednu (38+1).
Opravili so mi ctg. Po parih minutah sem morala vstati in cel ctg stati. Je to kaj zaskrbljujočega? V kakšnem primeru je potrebno med ctg stati? Babica je samo rekla, ko je prišla v sobo “joj, dajte se vstat”. In to je bilo to… Zdravnica ni komentirala nič. Rekla je samo, da sem 1 cm odprta, da imam mehki in kratki maternični vrat. Po UZ pa je otroček težki 3300 g, kar je ocenila za normalno.
Glede na to, da sem odprta me zanima, ali lahko v nožnico vstavljam Vitagyn C vaginalno kremo, ki sem jo začela vstavljati včeraj zaradi pekočega občutka.
Hvala in lp!
Spoštovani,
se opravičujem, ampak nimam najmanjše ideje, zakaj bi vam babica rekla, da vstanite in stoje snemate CTG. Sicer pa Vitagyn-C lahko uporabite.
ko pridete do tovrstnih vprašanj si samo poskusite odgovoriti, kako indijanka v Amazonki ali eskimka ve, kaj je to “levi bok” in vam bo takoj jasno, kakšna neumnost je normalne, zdrave, gibčne nosečnice nadlegovat s tem pojmom!