3000 eur plače
Primer je navedel zelo realen primer mladega človeka brez otrok in partnerja, ki SAM dela in skrbi zase!
To pa je vE slovenii velika velika redkost!
Jasno je,d a mora ta mladi človek nujno nujno odplačati kredit za dvosobno kletko do 35 leta, ko si bi lahko omislil še družico, ki ima tudi že svoje stanovanjce in bosta vse skupaj prodala in se selila v hiško na obrobju mesta in si ustvarila družino. Ob tem se bosta seveda spet nenormalno zapufala za nadlajnih 20 let. Tako živijo ljudje v naši državi, ki SAMI skrbijo zase. Skromno in delavno, davkarija pa jim vse pobere!!!!
je pa res,d a mnogo bolj luksuzno lahko živijo ljudje, ki imajo kao mnogo manjše dohodke mesečno pa nekaj fušarijo, pa fulirajo na račun socialnih transferov pa živijo v mansardah, družinskih stanovanjih ali kjejazvemše, pa ….
Dohodek sam pa po sebi ne pomeni nobenega luksuza in kojada zadostuje za skromno življenje. Jaz tudi poznam veliko ljudi v “tej ligi”, ki so čist običajno dobro plačani uslužbenci (strokovnjaki, trdi delavci) in živijo svoje življenje skromno in brez posebnega luksuza. Mnogo bolj lagodno dandanes živijo lenuhi in mutivode.
PS: moja izkupnja je..10let star avto me je mesečno koštal več kot nov avto na kredit…iz zelo ensotavnega razlga, ker se je pač fuuul kvaril – po 10h letih se jhe pač začel tolk kvarit in to ni blo poceni, pa je šlo za čist običajaen avtoček srednjega razreda, pa še bencina je kar nekaj pokuril..je dost ceneje imet novega na 5 let kredita s petletno garancijo!!! (no ne lih za 20 jurjev, ampak dragi moji noooo, 20 jurjev za nvo avto pa res ni nevemkaj!)
Hvala za napisano. S svojimi komentarji sem zelel opozoriti prav na nelogicnosti v razmisljanju tipicnega Slovenca. Mediji so vecino prepricali, da je nadpovprecna placa ze indikator bogastva, ker to zagotovi podporo ljudstva, a.k.a. povprecnega bebca, da je treba vsakega z ze malo nadpovprecno placo (skupina A) do amena obdavciti.
Medtem, ko se povprecnezi zgrazajo nad “visokimi” placami, ti pa jebejo jeza zaradi abnormalne obdavcitve in polnega placevanja vsega od vrtcev na dalje, dobivajo tisti ki so realno dosti bolj bogati, npr. cisto “povprecno” zaposleni lastniki podedovanih nepremicnin (skupina B), razne davcne olajseve in socijalne transferje za vsako figo. In takih “revezev” je dosti vec kot tistih “bogatasev” z recimo “gromozansko” “bogatasko” nadpovprecno placo.
Zivljenski standard VECINE Slovencev je dosti bolj odvisen od podedovanega, pokradenega, skritega in prikritega, kot pa formalnih plac.
Pretiravaš. Marsikaj imaš prav ampak pretiravat pa le ni treba.
Ne potrebuješ 3000 EUR neto, da živiš dokaj solidno. In ne, ni res, da se stari avti apriori kvarijo veliko več kot novi. Npr. za svojega sem za izredna popravila v zadnjih treh letih dal manj kot 350 EUR (shranjujem račune). Rednega vzdrževanja seveda sem ne štejem.
Res pa je, da najbolj lagodno živijo tisti, ki živijo doma pri mamicah in očkih v zgornjem štuku :). Da imamo velike obdavčitve in dajatve, že ptički čivkajo. Da podpiramo neodgovorne, pa tudi.
3000 eur neto ni dohodek, da bi nekoga imel za bogataša. Nihče od naju toliko ne zasluži, imava pa nekje skupaj toliko, kar je mogoče malo več od povprečja. Zato npr. sva si sezidala hišo, kredita nisva želela imet visokega in je bilo treba precej šparat… Hiša ni v LJ in ni stala toliko kto dajo nekateri… Trenutno živiva precej povprečno, nič kakih posebnih dopustov, nič posebnega… V bistvu si marsičesa ne moreva privoščit. Če bi iemla visok kredit in tudi če ga neb, pa da ostaneš brez službe, potem se izkaže, da to ni nek dohodek… Vsaj nama, privarčevat ni supelo nič še…
Pač, če imaš nek tak dohodek, verjetno ne boš dajal za najemnino v malem stanovanju. Avtomatsko imaš kredit in si po standardu, če odšeteješ nepremičnino, nekje na istem kot ostali. Poleg tega, karkoli pride, jo je težko prodat.
Avtov sploh nimava nekih takih… Moj je star 10 let. Sploh mi na misel ne pride, da bi iemla novega – men ga ni treba vsak mesec popravljat. Tdui kuri malo. Eden je pa novejši, službeni, še ta ni bil kupljen nov in je na lizing. Ni nekaj posebnega…
Lahko bi pa seveda živela v bloku, v malem stanovanju, ap se imela drugače – včasih ne veš, kaj je bolje. Ampak meni ni za ne vem kakšno zapravljanje, pogrešam edino kakšna bolj eksotična potovanja.
Gledam pa ljudi, z ene 30% manjšimi dohodki… Kredit za hišo hipotekarni ene 200k, hiša celo manjša od najine (to, da je najina dokaj velika, je bila itak napaka…). Službe nezanesljive, itak od vseh… Zelo so pogumni. Podatki, tako BTW so javni… Ka rme je šokiralo, ko smo pač urejali nekatere stvari in je zabeleženo v zemljiški knjigi. Ljudje pri nas živijo na kredit, mi pa mislimo kako da so bogati… Pa to kar imava midva bi moral imet povprečen slovenec.