Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija 3 mesečnik se upira spanju

3 mesečnik se upira spanju

Pozdravljeni,

prosila bi za kakšen nasvet, ker je stanje iz dneva v dan hujše. Imam 3-mesečnika, ki histerično joka vedno, kadar je treba zaspati, razen sredi noči, ko se nahraniva. Danes je uspavanje trajalo kar 1,5h. Uspavati sem ga poskušala v njegovi posteljici, s pomočjo nežnega petja, fena in dude v zatemnjeni sobi. Ko je bilo prehudo in je bilo očitno, da se ne bo umiril, sem si pomagala tudi z nosilko (prvič do zdaj), kjer se je nekoliko umiril in je v drugo vsaj približno šlo. Potem pa se je zbudil po 20 minutah. Običajno ga skušam uspavati v njegovi posteljici, če res ne gre, pa pri meni v postelji. Poskusila sem ga dati spati takoj ko kaže prve znake zaspanosti, a imam občutek, da uspavanje traja le še dlje in zadnje čase vedno pride do joka. Njegovi dremeži pa so večinoma kratki, velikokrat zgolj pol ure, občasno (npr vsake 3 dni) pa je kakšen dremež dolg 2-3 ure). Ponoči spi z dvema prekinitvima za hranjenje 8-11 ur, povsem različno. Tako menim da tudi skupno spi bolj malo.

Kaj bi lahko bil vzrok takemu upiranju spancu in kratkemu spanju? Otrok vročine nima in je dobrovoljen, kadar je vsaj približno naspan, sicer je razdražen. Je sicer zdrav, bil je donošen in je do zdaj pridobival 1 kg na mesec pri izključnem dojenju. Veliko poliva s kislim vonjem, tudi sesirjeno, občasno v loku – pediatrinja meni, da glede na pridobivanje teže za refluks niso potrebna nobena zdravila, pač pa klasični ukrepi (dvignjeno vzglavje itn). Zaradi visoke zlatenice ob rojstvu smo bili v razvojni ambulanti, kjer so ugotovili, da se zelo lepo razvija.

Prosila bi se za kakšen nasvet.
Hvala,
Nina

3 mesečnik še nima urejenega ritma nočnega in dnevnega spanca. Spi po nekaj minut/deset minut, se prebudi, je nekaj časa buden, pa sept zaspi za nekaj deset minut. Ponoči sicer zgosti spanje v malce daljše obdobje. Počakati je ptorebno, da si otrok sam uredi ritem spanja, zgosti nočno spanje (daljše kot 5 ur) in 2-3 dnevne spance po uro ali dve.
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=newborn-sleep-patterns-90-P02632
https://raisingchildren.net.au/babies/sleep/understanding-sleep/sleep-2-12-months
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=infant-sleep-90-P02237
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/sleep-patterns-for-babies
https://i.pinimg.com/originals/fc/7e/61/fc7e6182ef90f51f14dd2ced3d84682a.jpg

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close