Najdi forum

Pozdravljeni!

Za vas bi imela vprašanje oziroma bi želela, da mi napišete vaše izkušnje glede otrok, ki so imeli težave pri finomotoriki.
Sem mama trojčkov, ki obiskujejo 2. razred. Že pri obiskovanju logopedinje pred vstopom v šolo smo bili opozorjeni na primanjkljaj na področju finomotorike, prav tako pa tudi v lanskem letu v šoli. Moji fantje so vsi trije levičarki, kar mislim, da je še dodatna težava pri lepem pisanju. V 1. razredu so vsi trije osvojili velike tiskane črke (oz. so jih znali že pred vstopom) s tem, da še sedaj dva od njih črke zapisujeta napačno (od spodaj navzgor) , da še vedno zamenjata levo-desno stran zapisa črke ter vsi trije ne pišejo lepo do črte oz. pišejo čez črto.
Na včerajšnjem roditeljskem sestanku nam je bilo povedano, da se bodo letos naučili še malih tiskanih in malih in velikih pisanih črk. Sedaj me je vsega skupaj kar malo strah.
Ali ima kateri od staršev izkušnje oziroma je sploh možno, da se nam bo pisanje vseh črk nekajo izšlo in da bomo z vajo še kaj izboljšali. Bojimo se da bodo zapisi res postali neberljivi kot nam je že pred letom napovedovala logopedinja. Ona nam je sicer predlagala odložen vpis, po posvetu z vzgojiteljico v vrtcu in pregledom pri psihologinji smo se odločili za redni vpis za kar nam ni žal, saj na področju znanja ni težav.
Res bi bila zelo vesela, če mi kdo od staršev napiše svoje izkušnje glede težav s pisanjem.

lep pozdrav,

Jbnm,

glede na vse opisano bi vam svetovala:
– vaje in utrjevanje orientacije (vse kar počnete delajte od leve strani na desno). npr. obujemo prvo levi čevelj, potem desni..
– pisanje lrk oz pravilne linije ne utrjujte samo z pisanjem, temveč črke oblikujte iz plastina, jih barvajte, obikujte iz papirja.. z rokami.. Rišite oz. piši po zraku, v zemljo…

Več nasvetom utegnete dobiti pri delovnem terapevtu, zato vam svetujem pregled pri njemu.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Se strinjam s Petro. Naš otrok je sicer med nadarjenimi, bere gladko od 4. leta, na PC piše isto od 4. leta brezhibno, z vsemi vejicami in velikimi začetnicami, pisava na roke pa katastrofa. Obiskoval je delovno terapijo, specialno pedagoginjo, največ pa je prinesla posebna terapija senzorike, Toplo priporočam, ker sam dril, samo utrjevanje ne bo pomagalo, prej nasprotno, če je težava v osnovnih zaznavah in kontroli telesa.

Se ponovno oglašam na svojo temo, in sicer samo za pomoč kateremu staršu, ki se tudi srečuje z problemi kakršne smo imeli mi. Moji trije sedaj pišejo že z pisanimi črkami in jih moram pohvaliti, da kar berljivo. Eden izmed njih piše prav lepo (čeprav pa velike tiskane še vedno zapisuje od spodaj navzgor), drugi kar lepo, tretji pa malo grše.
Nismo pa imeli nobene dodatne pomoči ali terapije.

New Report

Close