2 letna hči padla na zobe
Spoštovani,
včeraj popoldan je moja 2 letna hčerkica s pogajnalca padla naravnost na zobe. Desno enko je odlomila, leva se maje. Poslali so nas na urgenco v LJ, kamor je na našo srečo ravno prišla ena otroška zobodravnica. Vzela si je čas, da ji je pogledala zobke. Rekla je, da je na deni enkici, ki jo je odlomila, poškodovan živec (menda se vidi neka pikica). Svetovala nam je, da se takoj danes zjutraj odpravimo k svoji zobozdravnici in da naj kakšnih 14 dni je samo mehko hrano, da se levi zobek, ki se maje, “zaraste” nazaj. Danes zjutraj je dežurna zobozdravnica pogledala zobke in potrdila vse kar je včeraj na urgenci povedala že ta zobozdravnica. Rekkla je, da ona ne bi na tem zobku delala nič, ker če ji gre vrtat, mora potem nekaj zapirati in če se to vname je hudo. Rekla je, da bi kar tako pustila kot je, da bo živec sam odmrl. Opozorila me je, da bo lahko ta vikend hudo zaradi bolečin. Da se lahko tudi kaj vname, zagnoji in da takrat bo pa potrebno nekaj narediti, pa ne vem kaj. V skrajni sili, je rekla, se zobek izpuli. Mi je pa rekla, da naredijo vse kar je možno, da pri takih majhnik zobek ohranijo. Prosila bi vas za vaše mnenje kaj lahko pričakujem, glede na to, da je živec poškodovan in da niso opravili nobenega posega. Kaj lahko stroim, če bo čez vikend hudo ali če slučajno zateče? Se lahko ta poškodba pozna na njenih stalnih zobkih? Če bi prišlo do skrajne situacije, da bi bilo potrebno zobek izpuliti, kaj to pomeni? Da bo rast stalnih zob drugačna?
Zavedam se, da sem nametala kup vprašanj, vendar me zares skrbi. Delamo vse, da rada pere zobke, da na rednih pregledih (do sedaj je imela dva) sodeluje, odpre ustka brez problema,… Res si ne želim, da bi se obiski zobozdravnika zamerili.
Lepa hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,
Tanja
Spoštovana Tanja,
pri vašem opisu me moti le to, da so otroka pustili z odprtim zobom oz. eksponiramo pulpo, kar je res boleče. POpolnoma se zavedam, da dveletni otrok ni najbolj sodelujoč, vendar pa menim, da nikakor ni primerno, da ga pustimo s potencialno odmirajočim zobom.
ČE bo bolelo, potem dajte otroku analgetik. Otekline v tej fazi še ni za pričakovati, vsaj ne zaradi gnojnega vnetja nad zobom, kvečjemu zaradi samega udarca, kar pa ni isto.
Posledice na stalnem zobku so sicer možne, vendar na tem področju ne moremo trenutno narediti nič – potrebno je počakati, da stalni zob izraste, nato pa lahko ocenimo, kaj in kako.
Če slučajno pride do tega, da se mlečni zob izpuli, to ni nič tako strašnega – vsaj ne, kar se tiče izraščanja stalnih zob. Možno je sicer, da otrok z jezičkom nekoliko preveč liže predel brez zob, kar povzroči, da je dlesen na tem mestu malo bolj odebeljena in ovira izrast stalnih zob. Zadeva je rešljiva, zato je potreben stalni zobozdravniški nadzor, ki omogoči pravočasno ukrepanje.
Srečno!
Spoštovana,
lepa hvala za vaše mnenje. Jutri se sicer vračava k zobozdravnici, pa me vseeno še nekaj zanima. Kaj bi ji po vašem morali narediti s tem zobkom, ki ima eksponirano pulpo? Zaenkrat jo ne boli, razen ko ji hrana pride v stik z zlomljenim zobkom. Sicer ji hrano pasiram, pa vseeno.
V kolikšen času, če ji ne bodo opravili nobenega posega, je pričakovati, da bo živec odmrl? In kako je z vnetjem? Omenila ste, da v tej fazi tega še ni za pričakovati? Kdaj pa se ponavadi to zgodi, če se zgodi? Na kakšen način ji sploh lahko zaščitijo zobek?
Najlepša hvala za vaš čas in lep pozdrav,
Tanja
Spoštovana Tanja,
eksponirano pulpo ponavadi prekirjemo s pulpi “prijaznim” zdravilom, čezenj pa damo ovoj (kot bela plomba). Na ta način živec zaščitimo in v večini primerov ohranimo vitalnost zoba.
Boolečina ob hranjenju je pričakovana, ker vse (kislo, sladko, toplo, hladno,…) draži izpostavljeno in nezaščiteno pulpo. Kdaj bo živec odmrl, je težko napovedati – če bo nezaščiten zagotovo v nekaj dneh. DO vnetja pride, če so katerakoli tkiva izpostavljena patogenim mikroorganizmom – v dekličinem primeru je eksponirana pulpa izpostavljenja vseh mikroorganizmom, ki se nahajajo v ustni votlini, tako da možnost inficiranja niti ni tako majhna.