2 letna hčerkica in bezgavke
Pozdravljeni,
Na vas se obračam saj se čisto prestrašena in ne vem kaj naj pričakujem. Moja hčerkica ima sicer že od rojstva vidne bezgavke na vratu, tudi tipne, predvsem pa kadar pogleda na stran se to zelo vidi. Ko je bila še dojenček je pediater rekel da je to normalno. Vendar punca raste in bezgavke z njo. Sedaj smo šli ponovno do njega in nas je napotil v hematološko ambulanto. Drugače je punca zelo živahen otrok, rada je, je le redko bolna, razen ude virusne pljučnice pri 1 letu starosti. Edino kar me še skrbi je to da ima majhno telesno težo 12 kg pri dveh letih, a je normalno, ne hujša. Ponoči velikokrat tudi opazim da se poti ampak samo v glavo tako da je včasih povšter moker. pravim drugače je vesel razigran otrok z veliko energije.
Prosila bi vas če mi lahko kdo od vas pove ali bi lahko šlo za kaj hujšega ali se mi ni potrebno tako zelo sekirati, saj sem čisto prestrašena.
Hvala za odgovor in Lep dan,
Prestrašena mamica
lialia, pozdravljena!
Oprosti,ampak čisto sem spregledala tvoje vprašanje. Mislim, da se ni potrebno pretirano sekirati, saj, kot je že večkrat povedala naša onkologinja, so pri otročkih pogosto lahko tipne bezgavke in to dolgo obdobje. Pa ni nič narobe.
Mislim, da je čisto fino, da so vas poslali še k hematologu. Saj veš, bolje en pregled več kot premalo.
Verjetno bi imela deklica še kakšne druge težave, če bi bilo kaj hujšega. Pri nočnem potenju pa je tako, da je potenje tako močno, da ima človek povsem mokro pižamo. Ponavadi je to potenje po celem telesu. In vsako noč, ne le občasno.
Mislim, da greš lahko kar pogumno naprej. Pa javi se kaj, ko bosta imeli izvide. Držim pesti, da je vaša miška zdrava kot ribica!
Pozdravček,
Pozdravljena,
Tako opravili smo pregled in zdravnica je rekla da gre najverjetneje za reaktivne bezgavke. Taka pa je krvna slika:
L 12,3 E 4,50, Hb 119, Ht 0,350, MVC 78 MCH 26,3, MCHC 338, Tr 333 Rtc 36,0
DKS: pal 0,02,seg 0,24 ly0,67 mono 0,02 eo 0,02 pl.cel. 0,01 li.pl 0,02
Zdravnica o krvnem izvidu ni kaj veliko govorila sam da je v glavnem ok. Ali morda vi i imate že več izkušenj veste kaj pomeni izvid, a je povsem normalen?
Še enkrat najlepša hvala za odgvr in lep dan,
Prestrašena mami
bom poslala zdravnici….
Pozdravljeni
Hemogramske vrednosti so pri otrocih nekoliko drugačne kot pri odraslih, zato bi za res natančnen odgovor na to vprašanje morali vprašati pediatra.
Za odraslega bi veljalo naslednje: levkociti so malenkostno povišani (za otroke te starosti mislim, da je vrednost še normalna), hemoglobin je na spodnji meji normale (tudi tu mislim, da je vrednost še normalna za otroka). V diferencialni krvni sliki pa je znižan delež segmentirancev in povišan delež limfocitov – takšen izvid lahko dobimo pri virusni okužbi (npr. pri infekcijski mononukleozi, ki gre skupaj s povečanimi bezgavkami).
Verjetno bi bila smiselna ponovna kontrola krvne slike čez krajši čas – 1 do 2 tedna, ter sledenje stanja bezgavk.
LP Jezeršek
Pozdravljeni,
Zahvaljujem se za vaš odgovor.
Mnenje zdravnice na pediatriji na hematološkem oddelku je namreč bilo da so izvidi popolnoma normalni in da pri njih kontrola ni potrebna. Vendar bom po vašem posvetu šla na ponovno kontrolo tako da bom prepričana da lahko levkemijo oz. limfom izključim.
Hvala še enkrat in lep vikend,
Zaskrbljena mamica