14 mesečni fantek-zaostaja?
saj sploh ne vem kje naj začnem pisati…
Naš fantek se je rodil 1 teden čez rok, vaginalni porod ( nobenih komplikacij,normalen porod ) edino plodovnica je bila malenkost zelena in popkovino je imel okoli vratu… pri 3eh mesecih je bilo ugotovljeno da ima povečan tonus mišic in že od takrat hodiva na FTH vsak teden ali na 14 dni obiskujeva tudi RA. naj opišem gibalni razvoj: obračati se je zečel nekje pri 4-5mesecih ampak se je obračal le iz hrbta na trebušček obratno pa zelo redko, ko se je obrnil iz trebuha na hrbet mu je glavica padla z viška tako da je udaril ob podlago, potem dolgo ni bilo napredka, sedeti je začel fiksno pri 9ih mesecih, sedel je približno dobre 3 tedne že čisto samostojno, ko so se kar naenkrat pojavile epizode metanja vznak ( iz sedečega položaja se je vrgel nazaj na podlago brez da bi se sploh poskušal ujeti) bila sva pregledana na pediatriji , kjer niso znali najti vzroka ….rekli so da vrjetno to počne zaradi trmarjenja. ampak dejansko se je vrgel nazaj vsakič ko sem ga posedla in to je trajalo kakšne 3 tedne da je izvenelo. sedaj sedi lepo. potem je približno pri 12h mesecih začel plaziti, najprej kot gosenica, kmalu za tem po vseh 4. približno pri 13h mesecih se je začel pobirati ob stvareh, in ko je začel delati to ,se mu je spet porodil nek nov ”strah” … zelo se je vznemiril in zakrčil ko si ga vzdignil v zrak (kot bi ga bilo strah višine) to se je stopnjevalo tako daleč da ga je bilo strah celo ko si ga pobral iz tal, da smo ga morali res počasi in previdno (tako da si celega podprl) vzdigovati, zdaj je ta ”strah” izginil in je spet vse ok. sedaj že hodi ob opori (npr. ob kavču) tudi hodi če ga držimo za roke vendar tega ne delamo pogosto ker nam je na FTH odsvetovala. kadar hodi večkrat tako na drobno stopiclja (res je da ima veliko energije in da ga zelo zanima okolica) … sedaj pa naj opišem še njegov mentalni razvoj zaradi katerega me je začelo zelo skrbeti … prvo naj napišem da smo grozni saj smo do zdaj večino pozornosti usmerjali v njegov gibalni razvoj ( naša velika napaka ) ampak smo pač mislili da govor in ostale sposobnosti bodo prišle slej ko prej same, v hiši ni nikoli tiho in vedno se veliko dogaja, mislila sem tudi da bo hotel posnemati starejšega bratca (2,5 leta) v določenih stvareh. najbolj me skrbi to da nič še ne pokaže s prstom, razume tudi samo to ko mu rečemo pridi k meni in nastavimo roke…. ne loči ko mu ponudimo 2 znani stvari (recimo dudo in avto) če mu rečemo daj dudo…mu včasih zgolj po sreči uspe dati zahtevani predmet, vedno vzame nekaj in da ,ampak ponavadi to ni pravi predmet, zastopi ,ko mu dam hrano v roke in če rečem amam, da mora to jesti, in včasih zna pokazati papa….ampak tukaj se pa stvari kar se tiče razumevanja že tudi konača… če mu rečem kje je ata, kje je bratec ali čemu kdo reče kje je mama… nikoli niti ne pogleda v smeri proti osebi za ketero sprašujemo, enako ne za druge stvari,igrače, živali….pri govoru uporablja zloge kot so mam( ampak ne misli mama), ga-ga, brmmm, nen, dan( to pomeni dam ali pa dober dan) , drugače pa veliko vzklika (kriči), cvili… NAJBOLJ ZASKRBLJUJOČE PA JE DEJSTVO DA NAS IN PEDIATER IN V RA IN NA FTH ,MIRIJO DA NIČ NI NAROBE DA JE VSE V MEJAH NORMALE…. ampak sedaj pa sama vidim da temu ni tako in me je zelo strah, da so kaj spregledali… je pa res naša velika napaka da smo mogoče res preveč pozornosti dajali gibalnemu razvoju, in premalo mentalnemu… je možno da je tak zaostanek zaradi premalo posvečanja govorici in drugim stvarem na področju mentalnega razvoja??? vem da sem napisala zelo zmedeno pismo ,ker niti sama ne vem več kaj vse je narobe in kje vse smo ga ”posrali” upam da boste znali vsaj približno sliko pridobit iz tega pisma….IN NAJLEPŠA HVALA ZA ODGOVOR ŽE V NAPREJ… mogoče bi prišel prav tudi nasvet kam bi se lahko obrnali samoplačniško ( logoped, psiholog)…saj semi zdi da nas naši zdravniki nič ne jemljejo resno 🙁 ….obupana mama
Lepo pozdravljeni!
Vidim, da iz vašega zapisa veje velik strah in negotovost. Kar vam predlagam je, da ga pustite malce na stranki tir, ter namesto tega poskusite naučiti vašega fantka, to kar mslite, da ne zna. Bom povedala bolj podrobno. Na omaro nalepite sliko npr. Telebajska ali kaj drugega kar ima zelo rad. Potem se večkrat čez dan sprehodite s sinom mimo in ga vprašajte “Kje pa je Telebajsek, pokaži z enim prstkom, pokaži no….In če ne bo mogel sam, to najprej naredite vi. Oblikujete mu dlan v en prstek. Nato lahko nastavite neko njemu ljubo igračko na mizo, ko se kopata, dajte nekaj na banico, ko sta zunaj dajte nek predmet na travico,…In ko pokaže ga morate strašno pohvalit in pobožat prstek ter dati celo kakšno nagrado. Lahko traja nekaj časa, da bo ugotovil kaj želite od njega. In ko mu bo to uspelo, bo tudi del vašega strahu izginil. Je pa tudi sicer kazanje s prstkom pomembno za razvoj komunikacije, matematike, grobe motorike,… Torej strah na stran in ga usmeriti v energijo za delo z vašim sinom. Verjamite mi, da bo rodilo sadove.
Spoštovani!
Prebrala sem celotno vaše pismo. Lažje mi je pojasnjevanje ena na ena, kar je bolj osebno. Prosim kontaktirajte me na [email protected]. Lp