Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nuhalna svetlina Odgovori na: Nuhalna svetlina

Spoštovani,

pregled “sme opravljati kdorkoli”, ker po opravljeni specialiszaciji nimamo več nobenega filtra, ki bi lahko preprečeval samovoljo ali nespoštovanje priporočil, če ta ne vodijo do večjih posledic pri pacientih. Izvidu verjeti pa gre res le licenciranim, preverjenim priskovalcem, ki imajo tudi originalni program za izračun tveganja za Downov sindrom in so izučeni tudi v svetovanju kako naprej. Tudi izvide morebitnih kritičnih primerov upoštevamo le, če ga je ugotovil licencirani preiskovalec. Takih je trenutno v Sloveiji že 20, tako da ne bi smelo biti večjega problema z dostopnostjo. Slabo pokrita je pravzaprav le še severna Primorska in še ta bo v nekaj tednih.
Glavno kar morate vedeti je, da preiskava ugotavlja tveganje za Downov sindrom (DS) in druge večje nepravilnosti v razvoju ploda, DS pa se pojavlja naključno, torej prejšnji, zdravi otroci ne dajejo večje gotovosti, da bo naslednji tudi neprizadet. Pomembno je tudi vedeti, kaj bi storili, če bi slučajno odkrili, da nosite plod z DS. Če bi ga obdržali potem preiskave v to smer nimajo toliko smisla kot če bi ga odpravili. Zdraviti ga namreč ne znamo, ker gre za napako na dedni snovi. presejanje za Downov sindrom ni obvezno, je pa kakovostna opcija, ki jo izkoristi vse več nosečnic.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close