12. maj – svetovni dan ozaveščanja o fibromialgiji in SKU

anonimni uporabnik, 10. maj 2012
Ostalo

12. maj je svetovni dan ozaveščanja o fibromialgiji in sindromu kronične utrujenosti.

12. maj je svetovni dan ozaveščanja o fibromialgiji in sindromu kronične utrujenosti. V podporo bolnikom, je ameriška organizacija ME/CFS (združuje bolnike z mialgičnim encefalomielitisom, sindromom kronične utrujenosti, fibromialgijo, sindromom zalivske vojne in sindromom multiple občutljivosti na kemikalije), oklicala teden od  11. do  17. maja  za teden osveščanja. Ob tej priložnosti so izdelali znak – modri trak, dan osveščeosti, 12. maj.

12. maj so izbrali, ker je bila na ta dan leta 1820 rojena Florence Nightingale, ustanoviteljica prve Šole zdravstvene nege in pobudnica ustanovitve Rdečega križa. Žal bolezen tudi njej ni prizanesla, saj je nekje v starosti trideset let zbolela za takrat nedoločljivo boleznijo, ki jo je prikovala na posteljo. Če danes vzamemo njene simptome v pregled s pomočjo sodobne medicine, v njih prepoznamo sindrom kronične utrujenosti in fibromialgijo. Čeprav je tudi sama potrebovala nego in leta 1895 celo oslepela, je kljub temu sledila svojemu cilju in zastavila osnove moderne zdravstvene nege. Vsem bolnikom z zgoraj omenjenimi boleznimi je s svojo borbenostjo in delom lahko svetel vzgled vztrajnosti in pripravljenosti boriti se z boleznijo.

Preberite si kaj sploh sta fibromialgija in sindrom kronične utrujenosti, kakšni znaki spremljajo omenjeni bolezni in kam se lahko bolniki obrnejo po pomoč: Svetovi dan FMSKU.
Dokument je pripravilo Društvo za fibromialgijo.

Na vprašanja v zvezi s fibromialgijo in kronično utrujenostjo, vam bodo z veseljem odgovorili strokovnjaki foruma Kronična utrujenost.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,461
13.05.2024 ob 17:02
296,866
14.05.2024 ob 06:24
112,988
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close