Na kateri stopnji izgorelosti ste?

anonimni uporabnik, 29. april 2013
Ostalo
izgorelost

Kaj je izgorelost, kako jo lahko preprečimo. Preverite, v kateri od treh faz izgorelosti ste.

Izgorelost je intenzivno duševno, čustveno in fizično stanje izčrpanosti. Nekateri enačijo sindrom izgorelosti s sindromom kronične utrujenosti. Sindrom izgorelosti je prisoten v vseh družbah in slojih in je v naglem porastu. Svetovna zdravstvena organizacija je stanje dolgoročnega stresa, ki vodi v izgorelost, razglasila za največjo grožnjo tega stoletja.

Vzroki izgorelosti

Med vzroke izgorelosti lahko v prvi vrsti štejemo velik in konstanten stres na delovnem mestu, nezadovoljstvo z delovnimi pogoji in okoliščinami. K izgorelosti pomembno vpliva tudi osebnost izčrpane osebe, saj se v stresnih okoliščinah nekateri odzovejo z izgorelostjo, nekateri pa ne. Med osebnostne lastnosti, ki privedejo do izgorelosti štejemo perfekcionizem, pesimističen pogled nase in na svet ter potreba, da bi vse izpeljali sami.

Stres, ki privede v izčrpanost, pa nastane tudi ob čustvenih pretresih tako v zasebnem, kot v poslovnem življenju. Stres lahko povzroči tudi stalna zaskrbljenost glede bližnjih, denarja in podobno.

Stopnje izgorelosti

Znanstvenik WB Schaufeli je razdelil potek izgorevanja v 3 stopnje:

izgorelostPrva stopnja:

Opozorilni znaki prve faze so: stalna razdražljivost, pomanjkanje potrpežljivosti, nestrpen oz. slab odnos do sodelavcev in podrejenih.

Največkrat začetnih opozorilnih znakov izčrpanosti ne jemljemo resno, ne prepoznamo jih kot ogrožajoče ali zaskrbljujoče. V tej fazi čutimo utrujenost, a jo premagujemo še z več dela. Nenehno razmišljamo o službi. Vsak prost trenutek bi izkoristili za delo, imamo veliko željo po učinkovitosti. Težko ločimo med delom in prostim časom. Lahko se pojavijo motnje spanja ali prebave. Težje se prilagajamo spremembam, svojo utrujenost praviloma zanikamo.

Druga stopnja:

V drugi fazi se občutkom ujetosti in preutrujenosti pridružijo še dodatni simptomi: odpor do dela, želja po umiku od okolice in zapiranje vase. Na te simptome največkrat odgovorimo s še večjim poglabljanjem v svoje delo in službo. Pojavi se pomanjkanje motivacije, opaznejše so težave s spominom in koncentracijo. Vedno pogostejši so lahko čustveni izbruhi, cinizem, lahko celo grobost.

Tretja stopnja:

Na tretji stopnji izgorelosti se delavna sposobnost in učinkovitost drastično zmanjša. Pojavijo se strahovi in tesnobe, nespečnost. Prevevajo nas občutki besa in sramu, lahko pride do omedlevic. Lahko nastopijo tudi hudi glavoboli. Želimo se izolirati od ljudi in prekinemo stike z okolico. Nihamo med obsesivnim delom in izčrpanim mirovanjem. Nastane občutek začaranega kroga, iz katerega ne vidimo izhoda. Lahko sledi adrenalinski zlom, ki pomeni popolni psihični in fizični zlom, ki zahteva hospitalizacijo. Stanje zloma lahko traja od nekaj tednov do nekaj mesecev. Okrevanje pa povprečno 2-4 leta, vendar pa vsi ne okrevajo.

Kaj se dogaja s telesom

Ne glede na vzrok stresa (fizični ali psihični stres), pa se le-ta v telesu vedno manifestira na enak način. Stres s povečanjem potreb telesa po energiji, poveča tudi potrebe telesa po kisiku, ki ga vdihnemo. Ob pretvorbi energije se ob tem sprosti tudi veliko prostega kisika (prosti radikal- z manjkajočim elektronom), ki pa je izredno reaktiven. Prosti radikali se vežejo na najbližje celice in jih poškodujejo. Z dolgotrajnim stresom nastane v telesu bistveno preveč prostih radikalov, ki napadejo in poškodujejo tudi zdrave celice v bližini. Pri tem prosti radikali poškodujejo “elektrarne energije” v celicah. Ta proces povzroči, da nam začne usihati življenjska energija, saj poškodovane celice ne zmorejo več proizvajati energije. Dolgotrajno upadanje sposobnosti proizvodnje energije v celicah neizogibno vodi v izgorelost.

Poskrbimo za vnos antioksidantov

Za zmanjšanje telesnega stresa lahko sami največ naredimo s tem, da poskrbimo za dovolj antioksidantov. Prosti radikali v telesu nastajajo nepretrgoma, ob stresnih okoliščinah pa še v večji meri. Antioksidanti proste radikale nevtralizirajo. En del antioksidantov proizvaja telo samo in drugi del jih moramo zaužiti s hrano. Potrebe po njih pa se v stresnih obdobjih še bistveno povečajo, zato si poleg zdrave prehrane lahko pomagamo tudi z učinkovitimi prehranskimi dopolnili.

Prehransko dopolnilo Enduranza® vsebuje najmočnejšo kombinacijo antioksidantov, ki jih je moč najti v naravi. Poleg vitaminov C, D, E, B1, in mineralov selen, cink ter železo vsebuje tudi Abigenol®, naravne polifenole iz lubja kočevske bele jelke. Naravni polifenoli se absorbirajo tako v celice kot v medcelične prostore, kar je ključno za njihovo delovanje.

enduranza_1

Brezplačni preizkus Enduranze®: www.enduranza.si.

Na spletni strani vpišite, kam vam pošljemo 10 tablet Enduranze. Na voljo vam je tudi več informacij o edinstveno učinkovitem, naravnem slovenskem izvlečku, podprtem z antioksidativnimi vitamini in minerali.

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,487
31.08.2024 ob 18:23
297,923
01.09.2024 ob 00:31
113,038
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close