Kako ravnati pri sončnih opeklinah?

anonimni uporabnik, 22. julij 2013
Ostalo

Še posebej so sončne opekline nevarne za otroke. Opekline v času otroštva povečajo tveganje za melanom v odrasli dobi.

Sončne opekline so velika nadloga. Navadni jih spremlja bolečina, pekočina, skelenje, odstopanje kože-lupljenje, nabuhlost, v slabšem primeru tudi mehurji in nastanek gub. Še posebej so sončne opekline nevarne za otroke. Opekline v času otroštva povečajo tveganje za melanom v odrasli dobi. Sončne opekline lahko v celoti preprečimo s preventivo. Ampak ker se nesreče tudi na tem področju vseeno dogajajo vam priporočamo pet opornih točk kako omiliti ali omejiti nastalo poškodbo.

1. aloe_leafV kolikor začutite topel, ščemeč ali že pekoč občutek na koži se nemudoma prenehajte izpostavljati soncu. Opekline se prav tiho prikradejo na našo kožo. Rahlo roza obarvanje kože se lahko v 4-6 urah po izpostavljanju razvije v resne simptome in pordelost.

2. Po tuširanju ali kopeli s hladno vodo na opečeno kožo nanesite obilne količine aloe vera gela ali lahkega vlažilnega losjona. To ponovite večkrat zaporedoma, da preprečite odstopanje in lupljenje kože. Zelo priporočljivi so geli in losjoni z vsebnostjo vitamina C in E. Tak tretma bo vsaj delno omilil poškodbo. Vsekakor pa ne priporočamo drgnjenja kože ter pilingov in prekrivanja z obliži ali gazami.

3. Vsaka opeklina pritegne vodo iz telesa na površino kože in tako celostno zmanjša zaloge vode v telesu. Več dni zaporedoma pijte dodatne količine vode, razredčenih sokov ali rehidracijskih napitkov. Bodite pozorni na znake dehidracije-suha usta, žeja, manjša količina urina, glavobol, omotica in zaspanost. Še posebno pozornost velja nameniti otrokom. Če opazite sledeče znake se z njimi takoj odpravite k zdravniku.

4. Pri bolečih opeklinah se priporoča uživanje sredstev proti bolečinam – ibuprofen vsaj 48 ur, takoj, ko opazite znake opeklin. S tem zmanjšate možnost zatekanja in močne rdečice, dolgoročno pa s tem preprečite tudi nadaljnje poškodbe kože. S tem ne tretiramo samo simptome, temveč tudi posledice simptomov. S pripravki s paracetamolom sicer omilimo bolečino, nimajo pa protivnetnega efekta.

5. Večino opeklin lahko obvladujemo sami, doma. Če opeklina presega 20 % telesne površine (npr. cel hrbet pri otroku) poiščite zdravniško pomoč. Vsekakor morate takoj do zdravnika tudi, če se ob opeklinah pojavi tudi povišana telesna temperatura. Obravnavajte opekline kot opozorilo, da niste dovolj učinkoviti pri zaščiti proti soncu. Uporabljajte zaščitne kreme s SPF vsaj 15 ter se izogibajte direktnemu izpostavljanju soncu med 10. in 16. uro.

Vir: Skin Cancer Foundation, ZDA

Aloe_vera_340g-akcija akcija-bimedia-1
fruit-of-the-earth-7

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,864
09.05.2024 ob 10:41
112,986
10.05.2024 ob 03:06
Preberi več

Več novic

New Report

Close