Rak dojk … kljub ozaveščanju še vedno tabu

anonimni uporabnik, 15. november 2011
Ostalo

Na leto v Sloveniji za rakom dojk zboli okoli 1150 ženski in 10 moških. Šest odstotkov od vseh bolnic z rakom dojk je mlajših od…

Na leto v Sloveniji za rakom dojk zboli okoli 1150 ženski in 10 moških. Šest odstotkov od vseh bolnic z rakom dojk je mlajših od 40 let. Mlade bolnice se hkrati z boleznijo bojujejo še z vrsto drugih težav: mnogokrat so na začetku poklicne poti, mnoge si še niso ustvarile družine, so še brez otrok ali skrbijo za majhne otroke. Na preizkušnji so partnerske zveze, prizadeta je njihova samopodoba.

Pred žensko, ki se sooči z diagnozo raka dojk se pojavijo številna težko rešljiva vprašanja. Poleg negotovosti, ki jo prinaša bolezen in prizadevanja za najboljše zdravljenje, je potrebno razmišljati tudi o prihodnosti.

Za vse je izjemno pomemben celosten pristop k bolezni, ki bolnici pomaga, da hitro okreva, se sooči s svojo novo podobo ter se hitro vklopi nazaj v ”normalno” življenje in pri tem ohrani pozitivno samopodobo, nadaljuje kariero in naprej gradi svojo družino in svoje socialno življenje.

Letos so se v Sekciji mladih bolnic Europe Donne Slovenija odločili, da za osveščanje o težavah, s katerimi se soočajo bolnice, in povečanju zavedanja o pomembnosti preventive, samopregledovanja že v mladih letih, pripravijo koledar, v katerem kot modeli nastopajo mlade bolnice, ki so bolezen uspešno premagale ali se z njo še bojujejo, a kljub temu živijo »normalno« življenje. Želijo razbiti še en tabu in pokazati slovenski družbi, da je življenje po raku in z rakom prav tako lepo in da se s pozitivno naravnanostjo lahko premaga marsikatero oviro v življenju. Pravijo, da so to naredile za vse, ki so že šli po tej poti in da vlijejo pogum tistim, ki se z boleznijo pravkar soočajo.

Europa Donna želi s tem projektom opozoriti na pomembnost ohranjanja pozitivne samopodobe posameznika kljub bolezni in skuša podirati tabuje, ki v povezavi z boleznijo v slovenski družbi še obstajajo – rak dojk je ozdravljiva bolezen. Za hitro okrevanje in čim lažjo vključitev v ”normalno” življenje po prestani bolezni pa vsaka bolnica potrebuje podporo svoje okolice, strokovno psihosocialno pomoč in primerno zdravljenje. Za vse to se s svojimi aktivnostmi zavzema Europa Donna Slovenija.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,864
09.05.2024 ob 10:41
112,986
10.05.2024 ob 03:06
Preberi več

Več novic

New Report

Close