fbpx

Domovi za starejše vse bolj podobni bolnišnicam

arhiv

Ljubljana – Razmere v domovih za starejše postajajo nevzdržne. Bolnišnice zaradi varčevanja odpuščajo bolnike čim prej, a namesto v negovalno bolnišnico, kamor bi sodili, pridejo…

Ljubljana – Razmere v domovih za starejše postajajo nevzdržne. Bolnišnice zaradi varčevanja odpuščajo bolnike čim prej, a namesto v negovalno bolnišnico, kamor bi sodili, pridejo v dom starejših. Toda dom ni bolnišnica, so prejšnji teden o svojih stiskah pripovedovali domski zdravniki.

V 94 domovih starejših po vseh državi je nameščenih 19.200 prebivalcev. Vsak domski zdravnik nudi zdravniško oskrbo 304 varovancem. Takšen je normativ, a je v praksi velikokrat presežen. Domski zdravniki so dejansko zaposleni v zdravstvenih domovih in marsikateri mora delati tudi v redni ambulanti. Približno 100 domskih zdravnikov opravi desetino vseh pregledov in obravnav v primarnem zdravstvu, a v zelo težkih razmerah. Domovi upokojencev se namreč spreminjajo v negovalne bolnišnice, kar pomeni, da bi moralo oskrbovati varovance več osebja, a se s tem v družbi sploh nihče ne ukvarja, so ugotavljali zdravniki na srečanju sekcije domskih zdravnikov pri Zdravniški zbornici Slovenije, ki jo vodi zdravnica Tanja Petkovič.

Vir: delo.si

Obiščite forum Nega bolnih in ostarelih na domu in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam