fbpx

Danes obeležujemo svetovni dan hepatitisa

arhiv

Ljubljana – Danes obeležujemo svetovni dan hepatitisa, virusne bolezni jeter, ki jo najpogosteje sprožijo virusi, lahko pa tudi zdravila, alkohol in presnovne bolezni. Hepatitis predstavlja…

Ljubljana – Danes obeležujemo svetovni dan hepatitisa, virusne bolezni jeter, ki jo najpogosteje sprožijo virusi, lahko pa tudi zdravila, alkohol in presnovne bolezni. Hepatitis predstavlja pomemben javnozdravstveni problem; samo s tipom B in C je namreč po svetu okuženih 550 milijonov ljudi.

Poznamo vsaj sedem virusov hepatitisa, a najbolj razširjeni so hepatitisi A, B in C. Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s preventivnim cepljenjem, proti drugim virusnim hepatitisom pa za zdaj cepivo še ne obstaja, pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje.

Virus hepatitisa se prenaša s stikom z okuženo krvjo, s spolnimi odnosi in z matere na otroka med nosečnostjo ali pri porodu. Okužba je možna tudi pri tetoviranju, prebadanju ušes in akupunkturi. Visoko tveganje za okužbo je med intravenskimi uživalci drog, ki uporabljajo skupni pribor.

Po ocenah epidemiologov živi v Sloveniji približno 20.000 kroničnih nosilcev virusa in med njimi je veliko kroničnih jetrnih bolnikov. Kako se bo jetrno vnetje odražalo in kakšne posledice bo pustilo, je odvisno od lastnosti virusa, obrambnih sposobnosti organizma in nekaterih zunanjih dejavnikov.

Vir: dnevnik.si

 

Obiščite spletni forum Cepljenja in povprašajte za nasvet ali mnenje na >>


Sledite nam