fbpx

Umik ali zamenjava nevarnih endokrinih kemikalij

arhiv

Evropske potrošniške organizacije zahtevamo zamenjavo kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem! Vsakodnevni koktajl kemikalij Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje v…

Evropske potrošniške organizacije zahtevamo zamenjavo kemikalij, ki povzročajo motnje v delovanju žlez z notranjim izločanjem!

Vsakodnevni koktajl kemikalij

Težave z zanositvijo, diabetes, debelost, motnje v razvoju reproduktivnih organov, motnje v delovanju ščitnice…vse to so mogoči učinki kemikalij, ki jih s kratico imenujemo EDC (Endocrine Disrupting Chemicals). Kemikalije, ki sodijo v to skupino, motijo delovanje žlez z notranjim izločanjem, najdemo pa jih v številnih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljamo (kozmetika, plastika, sončne kreme, zobna pasta ipd.). Kljub temu, da obstaja veliko dokazov o tveganjih povezanih z EDC kemikalijami, potrošniške organizacije menimo, da Evropska komisija in vlade držav članic prepočasi uvajajo regulacijo teh kemikalij, kar jim nenavsezadnje zapoveduje uredba REACH (EU uredba o registraciji in avtorizaciji kemikalij).

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije


Sledite nam